Friluftsliv


Friluftsliv, udeliv, vildmarksliv... Kært barn har mange navne.


Hver fugl kvidrer med sit næb, og ligeså er det med udelivet. Nogle vandrer, andre kører i shelter, andre igen sejler kajak. Fælles er det at man dyrker de dele af friluftslivet der giver størst glæde til en selv. Og sådan bør det være.

Friluftlivet er på hastig fremmarch og det betyder mange novicer i naturen. Her er en oplagt opgave for mere garvede naurelskere i at overføre og foregå med den gode opførsel.

Alle ved at man nok ikke bør smide sin Cola dåse i naturen, men ved alle at man rydder op efter sig selv på shelter-pladsen, og tager sit affald med. Noget tyder på at det er en opgave vi skal være fælles om at huske hinanden på.

Dette skulle gerne være ånden for et vildmarks univers på nettet...
Tag ikke andet end et billede - Efterlad ikke andet end dit fodaftryk.


Ved ilden


Ved ilden tager emnet op omkring den åbne ild, og de ting der kan bruges på og ved det.

Tingene vil kunne bruges ved bålet i haven eller standlejren, på den veludrustede kano ekspedition, og for nogen tings vedkommende endog på den krævende vandring.

Shelter


Langt nede i engen - i en lille hulning oppe på skråningen - omkranset af høje popler og med læ for vinden - er der en stille plet hvor vi har sat et shelter.

Hængekøjen 


Det er lidt tungere end at have telt med, men hængekøjen er fin til den korte vandretur, eller på kanoturen.

Den kræver blot at der er træer, eller andet at hænge den op i. Og så sover man bare supergodt, samtidig med at man har en fantastisk fornemmelse af være helt alene ude i naturen.

På kanotur


Et af de mere behagelige turformer, er at sejle ud i vildmarken. Det stiller ikke samme fysiske krav som en vandretur, og på udstyrssiden er det også muligt at gå på kompromis med vægt og størrelse.

Vandring i fjeld og vildmark


Ved ilden tager emnet op omkring den åbne ild, og de ting der kan bruges på og ved det.

Tingene vil kunne bruges ved bålet i haven eller standlejren, på den veludrustede kano ekspedition, og for nogen tings vedkommende endog på den krævende vandring.

Fjeldkompendiet


er fyldt med ideer til mad, udstyr, pakkelister og meget andet der er velegnet til en vandring i fjeldområder. Kompendiet vil derfor let kunne danne basis for alle typer tur du skal på, da den er laveste fællesnævner, og man kan tage det ekstra med man har brug for på den almindelige lejr-, vildmarks- eller kano-tur.

I havkajak


Det er lidt tungere end at have telt med, men hængekøjen er fin til den korte vandretur, eller på kanoturen.

Den kræver blot at der er træer, eller andet at hænge den op i. Og så sover man bare supergodt, samtidig med at man har en fantastisk fornemmelse af være helt alene ude i naturen.

Allemandsretten i Danmark


Nogle få hovedpunkter præger vores daglige brug af naturen.

 

- Reglerne for brug af åben ild. Udgivet af beredskabsstyrelsen.

- Mark og vejfreds lovens regler for færden på vej og sti i det åbne land.

- Mark og vejfreds lovens regler for ophold på strand og klitarealer.

- Naturstyrelsens 1-2-3 regel for udvalgte offentlige skove.


Allemandsretten i Norge og Sverige


I Sverige og Norge har man allemandsretten som giver alle ret og frihed til at færdes i og bruge naturen. Det er vigtigt at du forstår hvad dine rettigheder er, og husker på at med den frihed som allemandsretten giver, følger også et ansvar.


Sørg for at holde dig inden for rammerne af allemandsretten, ryd op efter dig og beskyt naturen.


I Norge var allemandsretten i mange år en uskreven ret, men i 1957 blev den nedfældet til lovgivning.  I Sverige er allemandsretten ligeledes indskrevet i lovgivningen.


Opsummeret i en tekst giver Allemandsretten i Norge og Sverige dig ret til:


  • At slå telt op eller sove under åben himmel i skove og på fjeldet, med undtagelse af opdyrkede marker og rastepladser. Du skal dog holde en afstand på mindst 150 meter til nærmeste bebyggelse
  • At overnatte op til to nætter samme sted uden at spørge jordejeren om lov, bortset fra på fjeldet og i andre meget øde områder hvor denne begrænsning ikke gælder
  • At lave bål hvis der ikke er brændfare. (for Norge dog ikke nær skovområder i perioden 15. april til 15. september)
  • At plukke bær, svampe og vilde blomster. Særlige regler gælder for multebær i det meste af Nord-Norge
  • At fiske i saltvand uden fisketegn til eget forbrug. Fiskeri i søer og elve kræver tilladelse/fisketegn.


Allemandsretten i Norge


Læs mere om hvilke rettigheder og forpligtelser allemandsretten giver dig i Norge

Allemandsretten i Sverige


Læs mere om hvilke rettigheder og forpligtelser allemandsretten giver dig i Norge

Vildmarksbassen's definition af begrebet "fjeld og vildmark"

 

Fjeld og vildmarksområder er i skandinavien principielt tilgængelig for alle. Det kræver blot den rette viden om færden og regler, samt en sund respekt for naturens kræfter, for at kunne komme afsted.

  

Hvad enten du er i stand til at gå langt med tung rygsæk, eller må nøjes med at færdes på faste stianlæg, kan du blot få meter ude i et øde naturområde, fornemme at du er et stykke vej væk fra civilisationen med al dens stress og jag. Derfor er vildmarken for alle - men alle kan og bør IKKE udnytte hele vildmarken.

 

Vildmark er her på vildmarksbassen.dk at definere som et område, der ikke er under daglige pleje af menneske-hænder. Altså et stykke (tilnærmelsesvis) uberørt natur. Disse områder findes i rig grad herhjemme i udkants-danmark, og selvfølgelig i det øvrige skandinavien.

  

Fjeld og bjergområder er også vildmark, men her gælder særlige regler for viden og færden, samt krav til din fysik. Fjeldkompendiet er netop bygget op omkring kravene til vandring i fjeldområder - hvor du let kan nedgradere materialet til det behov du har.


Start din turplanlægning her


Naturstyrelsens oversigtskort med overnatningspladser, skove med 1-2-3 reglen, arrangementer, langrendsløjper, og meget andet.


Et godt sted at starte planlægningen for turen i danmark.


Danmarks farligste rovdyr.


Dette er, hvad man ikke uden grund, siger om skovflåten. Dens bid kan medføre flere alvorlige sygdomme, og til tider dødsfald. Til sammenligning er der nok ikke andre rovdyr i danmarks, der kan siges at medføre årlige dødsfald på mennesker. I virkeligheden fortæller det nok mere, at vi har en meget sikker natur, uden de helt store herlbreds-mæssige udfordringer. Derfor skal man ikke være bange for at begive sig ud i naturen, bare fordi man bruger begrebet farlig omkring flåten.


Mange overfortolker flåten og begiver sig derfor ikke ud i naturen. Men flåten findes overalt, og det kræver blot at man er opmærksom på den, hvis man vil minimere risikoen. 


Der overføres nemlig ikke smitte de første 24 timer den har siddet på dig, så vær opmærksom på små sorte pletter der ikke plejer at være der når du går i bad. 


Den fjernes bedst med tang, pincet eller neglen ved at dreje den samtidig med at der laves et moderat træk. Kæberne kan risikere at blive siddende og fjernes i så fald efterfølgende. Nogle gange kan det være lettest at skrabe dem af med en skarp kniv. 


Er der rød og hævet kan du tegne omridset med en kuglepen. Vokser det irriterede område ud over markeringen i løbet af det næste døgn eller 2 bør du opsøge din egen læge, som kan sætte dig i behandling. Sker det længere væk hjemmefra må du opsøge den lokale lægevagt. 


Med disse simple regler er det atter sikkert af færdes for flåten.


Et lille minde fra de år hvor glæden ved at vandre tog fat i mig for alvor.

 

Vi gik 100 km på 30 timer, for dagen efter at drosle ned med en lille 10 km tur,

på det daværende Blåbjerg-march. Da vi kom i mål løb vi ind i vores

historie lærer, som skulle gå 25 km ruten, så den tog vi lige med.

Og siden vi nu var varmet op, gik vi lige de ca. 16. km hjem

derude fra. Så var den pinseferie godt brugt...

 

Men det er også mange år - og kilo - siden !!!