Tur & friluftsliv


Friluftsliv, udeliv, vildmarksliv, bushcraft... Kært barn har mange navne.


Hver fugl kvidrer med sit næb, og ligeså er det med udelivet. Nogle vandrer & andre kører til shelter, andre igen sejler kajak. Fælles er det at man dyrker de dele af friluftslivet der giver størst glæde til en selv. Og sådan bør det være.

Friluftlivet er på hastig fremmarch og det betyder mange novicer i naturen. Her er en oplagt opgave for mere garvede naurelskere i at overføre og gå foran med den gode opførsel.

Alle ved at man ikke bør smide sin tomme dåsesodavand i naturen - men ved vi alle at man rydder op efter sig selv på shelter-pladsen, og tager sit affald med.


Noget tyder på at det er en opgave vi skal være fælles om at huske hinanden på. Her må de erfarne friluftsfolk gerne gå forrest, samle affald ind, og dermed vise vejen for de mange nye brugere.


Sammen kan vi nå langt. Dette skulle gerne være ånden for vores vildmarks univers her på nettet... og ligeledes der ude i virkeligheden.



- Efterlad aldrig andet end dit fodaftryk.

- Tag ikke andet end de gode minder

- Slå ikke andet ihjel end tiden




Dan dig et overblik over vildmarksbassens tur & friluftsliv sider:


Herunder kan du se hele friluftsuniverset på vildmarksbassen, og dermed hurtigt komme til netop den side der har din interesse. Tryk blot på det enkelte link.


Tur & friluftsliv

     Allemandsretten i Danmark

     Ved ilden

     Vandring i fjeld og vildmark

     Tur mad

      - Den gode bålkaffe

      - Lette retter til rygsækken

      - God mad på trangia maner

      - Lav din egen fjeldmad

      - Tørring af råvarer

      - Madplanen på tur

      - Baconbrød på gasbageform

      - Bag Chapati pandebrød på tur

      - Pandekager på turen

      - Lav din egen energibar

      - Billig og god turkakao

      - Popcorn på tur

     Tur udstyr

      - Trangiaet

      - Trangia som røgeovn

      - Bag på gasbageform

      - M40 Mess kit

      - Wild woodgas stove

      - Dutch oven

      - En supereffektiv vandvarmer

      - Jerven fjellduken

      - Træ forgasningsbrænder GDS

      - Gasbageform GDS

      - Godt båludstyr fra loppemarkeder

     Fjeldkompendiet

     I shelter

     I hængekøje

     På kanotur

     I havkajak

     Jagt & fiskeri

     Idebank for friluftsfolk



Allemandsretten i Norge og Sverige


I Sverige og Norge har man allemandsretten som giver alle ret og frihed til at færdes i og bruge naturen. Det er vigtigt at du forstår hvad dine rettigheder er, og husker på at med den frihed som allemandsretten giver, følger også et ansvar.


Sørg for at holde dig inden for rammerne af allemandsretten, ryd op efter dig og beskyt naturen.


I Norge var allemandsretten i mange år en uskreven ret, men i 1957 blev den nedfældet til lovgivning.  I Sverige er allemandsretten ligeledes indskrevet i lovgivningen.


Opsummeret i en tekst giver Allemandsretten i Norge og Sverige dig ret til:


  • At slå telt op eller sove under åben himmel i skove og på fjeldet, med undtagelse af opdyrkede marker og rastepladser. Du skal dog holde en afstand på mindst 150 meter til nærmeste bebyggelse
  • At overnatte op til to nætter samme sted uden at spørge jordejeren om lov, bortset fra på fjeldet og i andre meget øde områder hvor denne begrænsning ikke gælder
  • At lave bål hvis der ikke er brændfare. (for Norge dog ikke nær skovområder i perioden 15. april til 15. september)
  • At plukke bær, svampe og vilde blomster. Særlige regler gælder for multebær i det meste af Nord-Norge
  • At fiske i saltvand uden fisketegn til eget forbrug. Fiskeri i søer og elve kræver tilladelse/fisketegn.


Allemandsretten i Norge


Læs mere om hvilke rettigheder og forpligtelser allemandsretten giver dig i Norge

Allemandsretten i Sverige


Læs mere om hvilke rettigheder og forpligtelser allemandsretten giver dig i Norge


Vildmarksbassen's definition af begrebet "fjeld og vildmark"

 

Fjeld og vildmarksområder er i skandinavien principielt tilgængelig for alle. Det kræver blot den rette viden om færden og regler, samt en sund respekt for naturens kræfter, for at kunne komme afsted.

  

Hvad enten du er i stand til at gå langt med tung rygsæk, eller må nøjes med at færdes på faste stianlæg, kan du blot få meter ude i et øde naturområde, fornemme at du er et stykke vej væk fra civilisationen med al dens stress og jag. Derfor er vildmarken for alle - men alle kan og bør IKKE udnytte hele vildmarken.

 

Vildmark er her på vildmarksbassen.dk at definere som et område, der ikke er under daglige pleje af menneske-hænder. Altså et stykke (tilnærmelsesvis) uberørt natur. Disse områder findes i rig grad herhjemme i udkants-danmark, og selvfølgelig i det øvrige skandinavien.

  

Fjeld og bjergområder er også vildmark, men her gælder særlige regler for viden og færden, samt krav til din fysik. Fjeldkompendiet er netop bygget op omkring kravene til vandring i fjeldområder - hvor du let kan nedgradere materialet til det behov du har.


Start din turplanlægning her


Naturstyrelsens oversigtskort med overnatningspladser, skove med 1-2-3 reglen, arrangementer, langrendsløjper, og meget andet.


Et godt sted at starte planlægningen for turen i danmark.


Danmarks farligste rovdyr.


Dette er hvad man siger om skovflåten. Dens bid kan medføre flere alvorlige sygdomme, og til tider endda dødsfald. Til sammenligning er der nok ikke andre rovdyr i danmarks natur, hvis bid kan siges at medføre så alvorlige konskevenser på mennesker. I virkeligheden fortæller det nok mere, at vi har en meget sikker natur, uden de helt store herbreds-mæssige udfordringer. Derfor skal man ikke være bange for at begive sig ud i naturen, bare fordi man bruger begrebet "farlig" omkring flåten.


Mange overfortolker flåten og begiver sig derfor ikke ud i naturen. Men flåten findes overalt, og det kræver blot at man er opmærksom på den, for at kunne minimere risikoen. 


Der overføres nemlig ikke smitte de første 24 timer den har siddet på dig, så vær opmærksom på små sorte pletter der ikke plejer at være der når du kommer hjem fra turen. Typisk viser den sig som en lille plet, der ved nærmere eftersyn er et insekt. Den har en forkærlighed for varme og gerne fugtige steder. Knæhaser, inderlåret, armhulerne, samt bag øret, er typiske steder at finde den


Den fjernes bedst med tang, pincet eller neglen ved at dreje den samtidig med at der laves et moderat træk. Kæberne kan risikere at blive siddende og fjernes i så fald efterfølgende. Nogle gange kan det være lettest at skrabe dem af med en skarp kniv. 


Er der rød og hævet kan du tegne omridset med en kuglepen. Vokser det irriterede område ud over markeringen i løbet af de næste døgn bør du opsøge din egen læge, som kan sætte dig i behandling med rette antibiotika. Sker det længere væk hjemmefra må du opsøge den lokale lægevagt. 


Med disse simple regler er det atter sikkert at færdes for flåten.


Tænk over dit udstyr


Ved at handle rigtigt ind, vil dit udstyr kunne holde længere. Opdag verden har skrevet denne fine artikel om hvad du skal kigge efter for at få godt udstyr der holder - og kan repareres.


Et lille minde fra de år, hvor glæden ved at vandre for alvor tog fat i mig.

 

Vi gik 100 km på 30 timer, for dagen efter at drosle ned med en lille 10 km tur,

på det daværende Blåbjerg-march. Da vi kom i mål løb vi ind i vores

historie lærer, som skulle gå 25 km ruten, så den tog vi lige med.

Og siden vi nu var varmet op, gik vi lige de ca. 16. km hjem

derude fra. Så var den pinseferie godt brugt...

 

Men det er også mange år - og kilo - siden !!!