Jerven fjellduken





Efter 10 års længselsfuld venten fik jeg i foråret 2013 endelig opfyldt det største af mine udstyrs ønsker. Her blev jeg den lykkelige indehaver af en Jerven fjellduken King Size i fjell camo.

 

Under en bukkejagt, slog vejret om til rusk og regn. Koldt blev det. Undtagen for mig der krøb ind i min Jerven. Jeg kunne tilmed dække min riffel til, så den ikke blev våd. En lille knop buk dukkede op, og efter et stykke tid fik den mistanke til den mærkelige sten på græsskråningen 50 meter væk. Mistænksomt kom den nærmere, mens den forsigtigt essede, og da den kom ind i min færtkegle var den kun 10-15 meter væk. Med færten af menneske i næsen, kunne den hurtigt finde tilbage til skoven. Imens sad jeg lunt og hyggeligt, og nød det.

En anden gang havde skulle jeg lige trække stikket et par timer under en øvelse. Efter aftale gik jeg udenfor vores delingsstade, og smed mig i Jerven på en plet græs. 4 timer senere vågnede jeg. Alle havde ledt efter mig, men ingen havde sparket til den store sten som lagde midt på græsset 10 meter fra døren.



På færøerne brugte Marie min Jerven som vindskærm,

mens hun malede akvareller.


De mange funktioner

 

Jerven er et multifunktionelt stykke udstyr som kan bruges til rigtig mange ting. Jeg kan i flæng nævne ting som: Poncho, bivuak, sovepose, vindsæk, sejl, læskærm, cocoon, presenning, hængekøje, picnictæppe, underquilt samt vaskefad - Og sikkert meget meget mere...

 

På en sommertur ved bålet ramte jeg den eneste regnvejrsdag. Om natten satte jeg feltsengen op under fri himmel, og lå lunt og trygt ude i regnen. Uden at blive våd. Faktisk skal man være opmærksom på at have lynet den lidt op så der kan komme luft ind og kulilte ud.


Kombineret med en fleece inderpose udgør den min sovepose på fjeldvandringen, når vægt og volumen får betydning. Der kan den, udover sovepose, også bruges som tæppe og nødbivuak hvis uheldet er ude. Og skulle den blive gennemblødt kræver det ikke meget solskin før den atter er tør.

På trods af at min Jerven formodentlig har den korteste beskrivelse her på mit site, er det nok det ultimativt bedste udstyr jeg har. Den ligger som standard i bilen, og bliver brugt til alt lige fra strandtæppe til sovepose eller underquilt til hængekøjen. Måske derfor har jeg ikke så mange billeder af den. Det er jo en selvfølge at den altid er der.


Søg yderligere inspiration på YouTube og google ved at søge på "Jerven fjellduken". Jeg fandt bla. en vejledning i at lave den til hængekøje. Det nænner jeg dog ikke selv at gøre. Godt udstyr må man gerne passe på.


Bagerst ses 2 jerven, og i forgrunden 1 fjallräven bivvybag.


Beskrivelse af Jerven


Name this collection of images. You can always change or hide this description.

Bestil Jerven


Desværre er Jerven ikke altid så let at anskaffe sig i Danmark, men her er link til både en dansk og en svensk forhandler.


Deres fjeldcamo falder godt ind i de fleste naturlige opgivelser.


Jerven  - en beskrivelse.


Forestil dig et tæppe der kan foldes på midten. Den ene side består nu af folden, og på de 3 andre sider er der lynlåse, som kan bruges separat. Foroven er der på hver fløj et hul til armene, der kan lukkes med lynlåse bag en flap så det er rimelig vandtæt. Til armene følger der vandtætte ærmer med, som både kan bruges i regnvejr, og som skåneærmer når man skal flå et dyr.


Lynet op foroven har man en fin sovepose. Kombineret med en inderpose, er det ganske behageligt. Som regel tager jeg liggeunderlaget med ind i min jerven. Man skal dog huske at lufte den hver dag, da der dannes kondens selvom det ikke er mærkbar.

Laver man blot et hul til hovedet og får vendt den så flapperne dækker over lynlåsene, kan man ligge i tørvejr under et skybrud.

Lyner man lidt ned foroven kan hovedet titte frem. Armene kan stikke ud, og hvis bunden er lynet op har man en poncho med hætte. 

I hængekøjen trækker jeg den ud omkring hele køjen, så den virker som en puppe omkring med, med samme funtion som en underquilt.

Når vi bader ved søen, breder jeg den blot ud med foret opad, så har vi det fineste strandtæppe.

Står jeg med akut behov for et kar til vand, kan jeg lave en ramme af kævler og lægge Jerven henover med den vand-tætte side opad. Så er der et fint kar til vand. Efter brug fjernes et af kævlerne så vandet løber ud. Jerven løftes op og hænges til tørre.


Er der behov for skygge eller læ mod blæst eller regn, er der surringshuller, så Jerven omdannes til et tarp.

Faktisk er det kun fantasien der sætter grænserne for dit brug af Jerven.