Den alpine skiferie.

  

 

Familiens aktive vintereventyr. Her drager vi afsted for at lege og boltre os i sneen for en hel uge ad gangen. Det er ikke mærkelig at der skal bruges nogle dage før kroppen er restitueret efter sådan en omgang.

 

 

Andre sider:

 

Fotoalbum

fra vore rejser

 

 

 

 

Skiferie på

Langrend

 

Skiferie - hvordan !

 

Alpin skiløb er et lidt større udstyrsstykke end langrendsskiløb. Dog kan vi med det samme slå syvtommers søm gennem tesen omkring at man ikke skal gå ned på udstyret. Mange forstår ikke dette, og skal absolut have alt det nyeste udstyr - til stor belastning for kontoen.

Tag istedet godt og funktionel beklædning med - som oftest til under den halve pris.

 

På de nordiske skisportsteder kan man lidt firkantet gå ud fra at de bedste skiløbere bestemt ikke altid har det nyeste og mest moderigtige skitøj på.

 

Vi har det godt med at holde vores skiferier i Skandinavien. Hovedargumenterne er at sneen oftest er bedre i temperaturer der ikke kommer over frysepunktet. Man kan bo i egen hytte. Og endelig er områderne til at overskue for børnene, både hvad angår løjpenet, og sprog.

 

 

Et fornuftigt budget og en lille indsats ved udbyderne kan sagtens bringe hele familien på 5 personer afted på en uges skiferie, med 6 dage på ski, for omkring 12.000 kr (og mindre).

 

 

Dette er bevist 2010 i uge 4 med en pragtfuld uge på norges 6. største skisportssted - Hovden i Setesdalen. Masser af løjper for børnefamilien, og mulighed for langrend. Endvidere er der med de nye hurtigfærger blot 12 timers rejse derop over Hirtshals-Kristianssand.

 

 

Sådan er rammerne for vores skiferie

 

For at kunne lægge skiferien i de rette rammer er vi først af alt, hurtigt ude når de nye ski-kataloger er på markedet først på efteråret. Der skal være bestilt hytte senest 1 måned efter hvis der skal være en chance for de billige tilbud. Udtænk flere løsninger, hvis der er udsolgt.

I de forløbne år har de store færgeselskaber været gode til pakketilbud. Husk blot at vurdere hvor mange personer, og biler der skal med, i forhold til det pakken indeholder.

 

Et godt tip er at afstanden til de alpine faciliteter bestemmer prisen. "Ski in - Ski out" er op til dobbelt så dyrt. Læg skiene i tagboks eller skiholder, og kør gerne op til et par kilometer fra hytte til pist. Kun chaufføren behøver at skifte fodtøj, resten kan godt køre i skistøvler. Ofte vælger vi dog at have skistøvlerne bag i bilen, så det er nemt at gå hjem, hvis man får lyst til at komme ind i varmen før de andre kører. 

 

Skiene kan let ligge på bilen om natten, og er dermed tyverisikrede.

 

Se, det er jysk fornuft.. Når der er nemme penge at spare, uden stort besvær.

 

 

 

Til at styre økonomien har vi et lille regneark udført i Excel, som ligger på oplev verden. I er også velkomne til at sende os en mail for at få en kopi af den - helt gratis selvfølgelig...

 

 

Vi kører med en rimelig fast basis pakkeliste baseret på vore erfaringer med ski og ikke mindst kulde. Temperaturerne kan ligge fra frysepunktet og ned til -20 grader henover sådan en uge i fjeldet. Det skal dog nævnes at frosten ikke føles nær så hård som herhjemme på grund af den lave luftfugtighed. Husk at meget skitøj er let at finde på nettet og i varehusene til gode priser i forhold til kvaliteten. Vores basis pakkeliste er vist længere nede på siden.

 

 

Endelig vil vi gerne have tid til at hygge os deroppe. Derfor laver alle familier hver især nogle retter i foliebakker (husk ens størreser, for bedre at kunne pakke dem) og fryser dem. De kan sagtens stå i tagboksen derop uden at tø. Deroppe er det så blot at stille det i ovnen, og lave tilbehør som ris eller pasta. Så er aftenmåltidet hjemme. Hurtigt og nemt.

 

 

Dagen på ski

 

En gennemsnitlig dag på ski starter med et fælles morgenmåltid, hvorefter vi kryber i udstyret og kører op til løjpen omkring kl. 09:30.

Til middag kører vi tilbage til fælles frokost, hvor der også er lune rester for aftensmaden. Efter ca. 1½ time kører vi igen på løjperne, hvor vi er til det lukker. At tage ski ud og ind af tagboks tager ikke længere end at have dem i skibod.

 

 

Efter dagens skiløb er der kakao og hygge, samt måske en lille jægerte. Undervejs hopper nogle i bad, og madholdet gør klar til aftensmaden.

Efter aftensmaden slappes der af, spilles, nogen går en tur, og andre falder i en bog. Nogle aftener er der sågar lys på nogle af løjperne for de aktive sjæle.

Og så skal der soves, så batteriet er ladet op til næste dag.

Skiferie er nemlig en ultimativ aktiv ferie, hvor der leges i sneen dagen lang, og alle får rørt sig. Det giver ømme muskler, frisk luft, masser af lys, og en sund naturlig træthed...

 

 

 

Se billeder fra skiferien i 2010 herunder

 

 

 

Pakkeliste til Alpin skiløb

 

Ferien på alpinski stiller en del krav til påklædningen, som ikke blot skal være varm, men også i stand til at regulere varmen og transportere sveden, samt holde vinden ude.

 

Derfor er en isolerende og praktisk påklædning efter lag på lag princippet en god løsning.

 

Jeg beskriver her min egen pakkeliste, og lægger dermed op til jer at krydre den med egne erfaringer og gode ideer. Antallet er efter behov, men begræns jer meget, da bilen typisk bliver pakket temmelig hårdt.

 

Husk at meget kan lånes eller købes billigt og pænt i en fornuft kvalitet på nettet, eller i et varehus.

 

 

Fodtøj:

Skistøvler. Vinterstøvler til en gåtur. Sko til chaufføren.

Tynde strømper/Mellemtynde strømper til skituren, og tykke strømper til hytten. Tykke strømper vil ofte mindske kontakten til skistøvlen, og formindske blodomløbet, så tæerne bliver kolde.

 

Benklæder:

Alm. bukser til rejsen.

Skibukser, med ventilationslynlåse på lårene, samt høj lændestykke, som grundpåklædning.

Svedtransporterende lange underbukser til de fleste dage.

Tynde lange fleece underbukser til de rigtig kolde dage.

 

Overkroppen:

Svedtransporterende undertrøje.

Tynd fleece undertrøje til de kolde dage.

Kortærmet T-shirt til de varme dage

Langhalset langærmet T-shirt (kampskjorte) til de køligere.

Fleece langhalset skipulli til de kolde blæsende dage.

 

Yderskal:

Skaljakke eller foret skijakke, alt efter hvordan du har det med kulde. Jeg bruge en skal.

 

Hoved/hals:

Strikhue til de kolde dage.

Pandebånd til de varmere.

Tyndt rør i uld eller fleece til halsen.

 

Hænder:

Vanter, så fingrene kan varme hinanden. Gerne vindafvisende.

Jeg havde med succes skydevanter med til pauser, hvor fingerspidserne let kan frilægges. Genialt når der skal fiskes chokolade, eller justeres på skiene.

 

Rygsæk:

En  let tursæk kan stærkt anbefales til kamera, chokolade, ekstra tøj, halsrør og hue, termokande, førstehjælpsgrej, kompas, og så videre. Vær gerne flere om at dele sækken.

 

Sikkerhedsudstyr: Lille førstehjælpspakning med redningstæppe, plaster, støttebind og fugtighedscreme/læbepomade - kompas - kort - evt. gps. Jeg er ikke spejder for ingenting.

 

Hent en vejledende pakkeliste her !

 

 

 

Vi håber dette giver dig appetit på at komme afsted.

 

- Ud på nye oplevelser !!!

 

 

Opdatering af siden »

 

Siden bliver opdateret efter behov, og der laves et overordnet månedligt gennemsyn af Vildmarksbassen.dk

 

 

Gode links »

 

Sne prognose

Kvitfjell alpincenter

Hovden alpincenter

Hafjell alpincenter

Trysil alpincenter

 

 

 

Vildmarksbassen.dk © 2008 • Rettigheder og nyheder

 

Velkommen til Vildmarksbassen.dk

 

Hjemmesiden for friluftlivet på det nære plan, og et lille indblik i livet hos en friluft-entusiastisk familie.

 

 

Vildmarksbassen.dk