Toffelmakerens hus - vores hytte.

 

Det er blevet moderne at tage på et refugie, for der at finde et roligt fristed med god tid til fordybelse.

 

Hytten i Sverige er fristedet for vores familie - Hvor vi i årets løb "gemmer os" for en hektisk hverdag, og får ladet de mentale batterier op.

 

Her er der frisk luft, stilhed og natur ad libitum, samt rigeligt med vand til padling og fiskeri...

 

Undersider:

   

 

 

 

Kort over

området

 

 

Hytten rundt.

 

Rent geografisk er torpet placeret 1 km syd for byen Mårdaklev, aller sydligst i Väster Götalands län, mellem Storsjön og elven Ätran.

 

Torpet ligger oppe i skovkanten, på elvdalens sydvendte skråning. Egentlig består den af to mindre hytter, hvoraf det ældste kan dateres tilbage til tiden op til 1800 tallet. Efter sigende det ældste hus i sognet, og oprindeligt opstået som et soldater torp.

 

Fuldmåne over broen i Mårdaklev

 

Naboen er der ikke langt til. Som følge af en fordums opsplitning af torpet ligger den kun 25 meter væk. Der holder en hyggelig sjællandsk familie til, som knokler på med at sætte den helt i stand. Med et godt resultat.

Derudover er der et stykke vej mellem husene i området, så vi ligger ganske uforstyrret. Området er nemlig det tyndest befolkede i det sydlige Sverige.

 

Der er elektrisk lys og varme i begge huse. Bad og toilet, samt rindende vand i køkkenhytten.  Og alderen lader sig afspejle i et rustikt udseende, små vinduer, og meget lave døre.

 

Beboelsesdelen er som sagt fra slutningen af det 17. århundrede. Derfor er indgangen heller ikke ret høj. Den indeholder 3 små rum. I den ene ende en hyggelig lille stue med åben pejs. I midten et mindre opholdsrum (hvor man godt kan skimte oprindelsen som stald), og i den anden ende et lille kammer til børnene. I gavlen af huset er der udvendig adgang til det gamle "ude do" som nu er brænderum, samt et lille redskabsrum.

 

Hytten i vintertøjet.

 

Køkkenbygningen er bygget omkring 1925. Det ligger en smule nedenfor, og er gravet ind i skråningen, så der er fremkommet en kælder i jordniveau. På plan med det andet hus er der direkte indgang fra terassen til køkken/badeværelse.

 

Der er omkring 1 km i luftlinie til Storsjön. Og neden for hytten skal du blot krydse vejen og en eng, for at stå ved bredden af elven Ätran godt 200 meter væk. 

Omkring 6 km borte ligger både Kalv sjö og Vita sjöen, som begge er fortrinlige badesøer.

 

Men for os er det hele bare "hytten", og så ved familien jo godt hvad det handler om...

 

 

Det er værd at kigge på:

 

På gåtur i Stora Mossen

 

I området hvor vores hytte ligger er der generelt langt til større købstæder, og kulturelle seværdigheder.

Til gengæld er der gode muligheder for at bruge naturen og opleve roen. 

Vi kan stærk anbefale at besøge de mange små lokale seværdigheder (kaldet Eko-museer), som findes i stort tal i Ätradalen. Kig i linket Eko museer i Ätradalen under gode links i højre kolonne.

Endelig er der blot 25 km til indkøbsmekkaet GEKÅS i Ullared, hvis man trænger til lidt power shopping.

Men naturen er nok den største attraktion. Der er mange store søer og skove i området. Og selv om vi befinder os i det sydlige Sverige, er Svenljunga kommune den tyndest befolkede kommune i denne del af landet. Der er dog ikke så øde at du kan køre i skoven, helt uden at møde menneskelig bebyggelse.

 

Stora mossen - En højmose på 10 km i radius.

 

 

 

Grej og ideer til at skabe jer et udeliv i Sverige.

 

Her er et par links til sider med tur udstyr og allemandsretten i Sverige, så du let kan finde inspiration til hvordan du kommer ud i naturen og hvad du har mulighed for at gøre der.

 

Tur udstyr

 

Allemandsretten i Sverige.

 

Langrend i Sverige

 

 

 

En kort præsentation af vores torp.

 

Hvis billedteksten driller i præsentationen, kan du finde billedserien 

"hyttepræsentation" i hyttealbummet øverst på siden, for en korrekt visning.

 

 

Forbedringer, småjobs og fremtiden

 

Siden vi overtog hytten i foråret 2008, har den løbende undergået en renovering, så den passer til familiens behov - ingen luksus, men masser af "oprindelighed".

 

I det forgangne år har vi renoveret tag og skorsten på det ældste hus, så det kan holde et kvart århundrede mere. Dermed er hatten iorden, og vi kan fremover koncentere os om ydervæggene og de indvendige rum.

 

Hytten i sommertøjet.

 

Generelt blev alle rum i første omgang sat i en brugbar og funktionel stand, og vi er nu ved anden runde, hvor vi går i dybden med renoveringen, alt efter behovet i de enkelte rum.

 

Stuen har fået helt ny gulvkonstruktion og zinkplade som gnistfang ved pejsen. Loften er malet hvidt i år, og væggene får frisk tapet her i 2014. Slagsengen holder fortsat til her.

 

I det lille værelse er en familiekøje med plads til 2+1 personer bygget ind. Når vi engang får lavet en passage til køkkenet, vil der blive en dør mere i rummet, som gør at vi skal se lidt på sovepladserne.

 

Køkkenet er bygget om, fliser opsat over køkkenbordet, og nye hvidevarer er kommet til. Køkkenskabe og loftet mangler at blive malet en sidste gang, før vi er helt færdige her.

 

Et lille "bislag" holder regnen lidt på afstand fra døråbningen til køkkenet. Denne løsning er fin til vi engang i fremtiden får lavet en mellembygning der kan binde de 2 huse sammen. Med de udfordringer det vil give.

 

Det er dejligt at rense tagrende uden stige.

 

Grunden på 900 kvm. ligger på en skråning med en middelhældning på omkring 

20 %. Derfor har vi bygget et 50 kvm. stort dæk for at skabe et plant udendørs opholdssted. En bred trappe fører op til terrassen, og fungerer samtidig som bænk. 

Den oprindelige trædesten fra døren til den gamle hytte, er blevet genbrugt som trin til terassen ved redskabsrummet.

 

Så er tagstenene ved at komme på plads efter renoveringen.

 

Til tider må nogle af de højeste træer lade livet, så solen kan komme bedre til i  dagens løb. Andre træer er dog blevet stående for at lave lidt skygge de rette steder. På en solrig dag, er der nemlig altid ekstra varmt her ved hytten.

 

 

Da vi i foråret lagde en stor eg ned for at få sol på terassen, skabte det samtidig råmaterialet for det bålsted vi så længe har drømt om.

Placeringen har været lidt afhængig af annekset, men da det nu er under opførsel, kunne vi godt udnytte vores drømmeplads til bålet.

 

Vort nye bålsted.

 

 

I løbet af pinsen tog annekset form

 

De sparsomme rester fra 204 mtr. 45x120 mm til konstruktionen.

 

I år er vi ved at sætte et anneks på 15 kvm op. Det vil indeholde en stue med plads til en dobbeltseng, og sovehylde under loftet med 3 pladser. Under en del af sovehylden bliver der grejdepot med plads til torpets værktøj og en grejbank til alle vore friluftsaktiviteter. Endelig bliver der en god udkigsplads op mod dyrelivet i skoven.

Som bonus vil vores nuværende stue ikke længere blot være soverum, og der bliver frigjort plads til et lille værksted i det tidligere redskabsrum, når tingene derfra får en bedre plads i det nye grej depot.

 

 

 

 

 

Her ligger hytten 

 

Longitude: 57.234023 N

Latitude:   12.97006 E

 

 

Jeg beklager ,som gammel sømand, selvfølgelig at jeg har brugt decimalgrader, men det er nu engang det de fleste GPS'ere idag er i stand til at håndtere !!!

 

 

 Skitse over hytten:

 

Skitsen jeg tegnede, da vi så på hytten første gang.

 

Hytten live set ret forfra - Dvs. fra højre på skitsen.

Det nye anneks ligger længst til venstre i billedet, forskudt bag det

eksisterende hus, så man kan gå lige ind fra terrassen.

 

 

Nye krav til vinterdæk fra 2012:

 

Vinterdæk:

Det er påbudt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden 1.december - 31. marts, når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller når der er sne og is på vejen.

Omskrevet er det kun tilladt at bruge sommerdæk, hvis der er tørt føre og plus temperaturer i denne periode.

 

Vinterdækkene skal på personbiler være M+S mærkede (Mud & Snow). De skal have minimum 3 mm mønsterdybde og være godkendt til kørsel i Sverige. Vinterdæk skal være at finde på STRO-Listen for at være godkendte i Sverige. Der skal også være vinterdæk på anhængere.

 

Gräna Gruva i vinterdress

Pigdæk:

Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1.oktober - 15. april.

 

Snekæder:

Snekæder er ikke påbudt. Men de må benyttes når vejr- og vejforhold kræver det.

 

Andet anbefalet udstyr:

Det er nødvendigt, at bilen har sprinklervæske til lave temperaturer, ligesom man skal medbringe en skovl til at fjerne sne. Det anbefales også at medbringe sikkerhedsvest, startkabler og tov til fritrækning.

 

Tunge køretøjer:

Der er fra 2013 indført krav om vinterdæk for tunge køretøjer. Her er kravet til mønsterdybde mindst 5 mm.

 

 

Vælg et godt sparelys til de mørke timer.

 

Har du prøvet at skulle finde en passende pære, når den gamle glødepære giver op. Det kan være lidt af en jungle når fabrikanten pludselig beskriver pærens styrke i Lumen.

 

Derfor har jeg sammensat en vejledende tabel, hvor du kan skabe dig en ide om hvor meget lys den nye pære vil kunne give, når du skal skifte lyskilde.

 

Tabellen gælder kun for 230 volts belysning hvor glødepærer førhen blev brugt.

 

Effekt, glødepære

Sparepære

Led pære

15 Watt

 

100 Lumen

(2 Watt)

25 Watt

5-7 Watt

250 Lumen

(3-4 Watt)

40 Watt

7-9 Watt

450 Lumen

(5-7 Watt)

60 Watt

11-13 Watt

700 Lumen

(8-10 Watt)

75 Watt

15-18 Watt

1000 Lumen

(10-12 Watt)

100 Watt

25-28 Watt

1600 Lumen

(15-20 Watt)

 

Sparepærer opgives i Watt, og en tommelfingerregel er at gange effekten med godt 4 for at have en værdi der svaret til glødepærens effekt.

 

Led pæren, der reelt består af lysdioder, opgives i et antal Lumen som svarer til lysstyrken. Her er ingen tommelfingerregel, så brug denne tabel som vejledning.

 

Led pærer er typisk bedst til koncentreret lys ved arbejdsområder, og spare pærerne til belysning af selve rummet. Der sker dog en hurtig udvikling på området i den retning at Led pærer bliver bedre og bedre til rumbelysning.

 

En pære til hjemmet skal desuden have en varm tone i sin gengivelse af lyset, og gerne omkring 2700-3000 kelvin. Ellers bliver lyset let blåligt og koldt.

 

Køber du sparepærer skal du sikre dig at de tænder hurtigt i gennemgangsrum. Nogle er op til 1 minut om at få fuld lysstyrke, og indtil da skal man færdes i halvmørke. Hvis der som oftest er tændt lys i rummet, er problemet ikke så stort.

 

 

 

 

 

Opdatering af siden »

 

Siden bliver opdateret efter behov, og der laves et overordnet månedligt gennemsyn af Vildmarksbassen.dk

 

 

Gode links »

 

Eko museer i Ätra-dalen

Svenljunga kommune

Fangster.dk

Laksefiskeri

Danske Torpare

Ødegårde.dk

Svenske ejendomsformidling

Mårdaklev lige nu

Ätran lige nu

Kano på Ätran

Billige bjælkehytter

 

 

 

Vildmarksbassen.dk © 2008 • Rettigheder og nyheder

 

Velkommen til Vildmarksbassen.dk

 

Hjemmesiden for friluftlivet på det nære plan, og et lille indblik i livet hos en friluft-entusiastisk familie.

 

Vildmarksbassen.dk

Hytte

albummet

Kørsels

vejledning

Livets små

Herligheder