I shelter


I danmark er shelterlivet nok den del af friluftslivet der har den største vækst. Både i brugen af de offentlig tilgænge-lige shelters som skyder frem overalt, og den voksende skare af have shelters. Sidstnævnte vil nok på sigt kaste lidt shelterbrugere af sig i det offentlige rum.

Pandemien har selvfølgelig en stor indflydelse på de mange brugere af shelters, men jeg tror ikke alle forsvinder når den normale verden atter vender tilbage. Forhåbentlig med det resultat at brugerne herefter husker at naturen kan deles.

Deling er nemlig stedet hvor man for alvor kan se at bymennesket er kommmet ud i naturen, med en mentalitet af  "whats in it for me". Det er den personlige rekreation der går først, så må resten af befolkningen vige i den tid.

Efter at have hørt om at enkeltstående individer skræmme andre bort fra shelterpladser fordi de mener at kunne besætte op til 8 sovepladser helt alene. I andre tilfælde kom nye gæster kørende helt ind på shelterpladsen sent om aftenen, og spiller højlydt musik, til de mener at det er sengetid. I artiklen nedenfor ser man hvordan shelterpladser lukkes fordi gæster ikke rydder op, og veje der spærres med bomme.

Min hensigt med denne side er klart at opfordre shelterbrugerne til at samarbejde, og i fælleskab skabe både rumme-lighed og ryddelighed i vores fælles natur. Forvent disse regler på shelterpladserne.


Til en begyndelse kan man opdele shelterpladserne i 2 grupperinger. Her nævnt som de private og offentlige shelterpladser.


De private shelterpladser hvor ejeren stiller shelter til rådighed for egne midler.


Her er det alene ejeren af shelteret som sætter reglerne for brugen.


Generelt kan man forvente at skulle booke sin plads, og det vil i mange tilfælde være muligt at reservere hele shelteret til sig selv. I sidste ende er det jo ejeren der bestemmer hvem der besøger hans shelter.


Der vil være krav om oprydning, og hensyntagen til nærliggende beboelse.


Det er lidt forskelligt om der følger toilet og brænde med til opholdet.

Det er altid dårlig stil at ødelægge bevoksningen, eller efterlade affald.


De offentlige shelterpladser hvor en kommunal eller statslig instans sætter shelteret til rådighed for offentlige midler. 

Her er det også ejeren der sætter reglerne, men typisk er det lidt større aktører, så reglerne varierer ikke så meget som hos de private shelters.


I størstedelen af naturstyrelsens sheltere er der booking - Desværre.


Booking er faktisk godt, idet man har sikkerhed for at kunne være i det ønskede shelter. Slagsiden er dels at mange ikke får afbestilt, når man alligevel ikke kommer afsted. Samtidig overser mange naturstyrelsens anmodning om at skabe plads hvis der kommer flere forbi shelteret.


Dermed slæbes ligusterfascismen med ud i naturen. Det er en rigtig grim ting der ihvertfald har gjort at jeg holder mig væk fra naturstyrelsens sheltere i sommerhalvåret, hvor den slags typisk trækker udenfor bygrænserne.

Nu slap trolden ud af sækken. Som I kan høre har jeg ikke meget tilovers for egoister i naturen. De kan leje et privat shelter og lade de offentligt betalte være parat til os som godt vil dele.

Ofte er der både vand og brænde ved de offentlige shelters.


Toiletforholdene kan til gengæld variere over temaer fra skyl til skovskider - eller slet intet..


Undersøg derfor hvilke forhold der hersker hvor du skal hen. Mangler der toilet skal der medbringes en spade, så der ikke flyder med lort og toiletpapir i skovbunden.


Start din turplanlægning her


Naturstyrelsens oversigtskort med overnatningspladser, skove med 1-2-3 reglen, arrangementer, langrendsløjper, og meget andet.


Et godt sted at starte planlægningen.

Shelters i Danmark


Skal du finde et shelter er der flere gode steder man kan lede.

Det primære er at hente shelter app'en.

Naturstyrelsen har også mange offentlige shelters. De er ofte på shelterapp'en.

Facebook har sin egen side for shelterfolket:

Endelig kan du lægge dit shelter ind på dette google maps.

Shelters i Sverige


Vildmarksliv og shelters hører sammen med Sverige, der har et helt flot udvalg af shelters, eller vindskydd og slogbod som de kalder dem.


Se hvad der ligger på din næste tur...

Shelters i Norge


Norge er knapt så kendt for shelters. Måske fordi man skal huske at søge på overnattings gapahuk og åpne koier. 
Finder man dem, er der nok af muligheder.


Mine anbefalinger til den gode sheltertur.


Her er der mere tale om et sæt leverregler for naturmennesker, der vil gøre livet lettere for både dig selv og andre. 


Først og fremmest gælder det at have grundholdningen i orden. Forlad gerne stedet lige så pænt og gerne lidt bedre end da du kom. Med den holdning i rygsækken, vil du opdage at du får masser af goodwill retur.


Har du booket et shelter bør du dukke op i så god tid at andre ikke er i tvivl om at du vil benytte din chance. Er det ikke muligt, kan man måske lægge en besked i shelteret om hvor mange man er og hvornår man forvente at komme.


Hav viljen til at rykke en balle i de offentlige shelters. Skulle der komme andre til et shelter du har booket, kan jeg kun opfordre til at se om der ikke er vilje til at finde en løsning. Hvorfor forpasse chancen for at lære nye mennesker at kende. En til to mand der blokerer et helt shelter er sagt på jysk, pænt egoistisk. 


Ofte vil en venlig modtagelse af andre besøgende, medføre en god dialog, og det viser sig ofte at de sidst ankomne måske har et tarp og blot vil låne bålet. De færreste shelterbrugere vil møffe sig ind hos andre, medmindre man er på vandretur, og skal gå langt til det næste shelter.


Tænk på de øvrige besøgende. Høj musik eller højlydt snakken, er ikke god stil når andre sover.


Almindelig ryddelighed giver bedre plads til alle. Både mentalt og fysisk.


God tur i shelter...


Herunder ser du vores nyeste shelter i Sverige.

Desværre står det ufærdigt, til Covid lader os kommer derop igen.


Tænk over det fælles ansvar


Denne artikel fortæller på glimrende vis om det fælles ansvar vi har for vores færden i naturen, og de konsekvenser det giver for alle, når nogen ikke kan finde ud af reglerne.

Afventer artikel


Klargjort til endnu en spændende artikel eller link

Vores første shelter.

 

Langt nede i engen - i en lille hulning oppe på skråningen - omkranset af høje popler og med læ for vinden - er der en stille plet hvor vi har sat et shelter.Historien om et "Low Cost" Shelter

 

Et shelter koster rask væk over 20.000 kr, hvis du køber den præfabrikeret, og selv stiller den op. Det er en høj pris for mindre spejdergrupper og andre små foreninger. Derfor var ideen at gennemføre et projekt, hvor shelteret er bygget så billigt som muligt, uden at det gik ud over kvalitet og stabilitet. Den er knap så køn som de perfekte bjælkeshelters du ser ude i statsskovene, men funktionen den samme.

 

Projektet lykkedes til fulde, uden megen ekstra besvær. Efter at have samlet materiealer ind i løbet af et par år, og med håndkraft at have hulet en jævn plads ud i en gryde på skråningen, var vi i 2005 omsider klar til at bygge.

 

Det tog en sommer i godt og hyggeligt selskab med flere spejderkammerater. Undervejs har jeg måttet købe forskel-lige mindre materialer og værktøjer til omkring 500 kr, hvilket bliver prisen på shelteret - Dertil kommer så forplej-ning til det arbejdende folk, og kørsel for at hente materialer.Anlægsudgifter i runde tal:

 

Telefonpælene til siderne kom fra en nedlagt ridebane. GRATIS !

Taget er transportbeskyttelsen fra et ståltag. GRATIS !

Køreplader fra en byggeplads er brugt til bund. GRATIS !

Strøerne er i ædeltræ og er transportbeslag fra fjernøsten. GRATIS !

Fliser og H-blokke til soklen er rester fra et haveprojekt. GRATIS !

Kosteskaft til dyvler. Rester fra loppemarked. GRATIS !

Tømmer til tagkonstruktion fra et spejdervenligt savværk. 300 kr.

Bor til samling af konstruktionen. 80 kr.

Diverse materialer. 120 kr.


Lidt jydsk lune, god tålmodighed, brændstof til ca. 350 km, og en trailer, gør desuden underværker når der skal findes materialer til et sådant projekt.


Shelteret ligger der endnu. Der er ikke toiletforhold, brænde eller vand, men det er muligt at bruge toilettet ved kirken. Vand og brænde må du selv tage med.. Derfor er den heller ikke meldt til bogen "Overnatning i det fri" eller WwW.teltpladser.dk, men du kan efter aftale låne den på samme betingelser.


Kontakt mig i fornuftig tid vildmarksbassens kontaktinfo, eller via fb siden. 

 

Her er billeder fra byggeriet af shelteret, og fra nogle af de mange fine nætter vi sidenhen har haft i den.


HPIM0239.JPG-for-web-small
HPIM0316.JPG-for-web-small
kamera 130504 094.jpg-for-web-small
kamera 130504 095.jpg-for-web-small
vinter 022.jpg-for-web-small