Fjeldkompendiet

Vildmarksbassen's definition af begrebet "fjeld og vildmark"

 

Fjeld og vildmarksområder er i skandinavien principielt tilgængelig for alle. Det kræver blot den rette viden om færden og regler, samt en sund respekt for naturens kræfter, for at kunne komme afsted.

  

Hvad enten du er i stand til at gå langt med tung rygsæk, eller må nøjes med at færdes på faste stianlæg, kan du blot få meter ude i et øde naturområde, fornemme at du er et stykke vej væk fra civilisationen med al dens stress og jag. Derfor er vildmarken for alle - men alle kan og bør IKKE udnytte hele vildmarken.

 

Vildmark er her på vildmarksbassen.dk at definere som et område, der ikke er under daglige pleje af menneske-hænder. Altså et stykke (tilnærmelsesvis) uberørt natur. Disse områder findes i rig grad herhjemme i udkants-danmark, og selvfølgelig i det øvrige skandinavien.

  

Fjeld og bjergområder er også vildmark, men her gælder særlige regler for viden og færden, samt krav til din fysik. Fjeldkompendiet er netop bygget op omkring kravene til vandring i fjeldområder - hvor du let kan nedgradere materialet til det behov du har.


Allemandsretten i Sverige


Name this collection of images. You can always change or hide this description.

Allemandsretten i Norge


Name this collection of images. You can always change or hide this description.

Fjeldkompendiet - pakkeliste


Den personlige pakkeliste til vildmarksturen på 1-2 uger. Den er baseret på en vandring i sommerfjeldet, men er velegnet som basis pakkeliste til et væld af andre friluftsoplevelser. Hent den ned, tilpas den dit behov og brug den flittigt.

Fjeldkompendiet - materiel


En beskrivelse af det fælles materiel som skal med på en fjeldtur i telt, baseret på vildmarksgruppens egen viden og erfaringer.

Hvorfor et fjeldkompendie...

 

Tilbage i tiden - helt tilbage til år 989 i det sidste årtusinde - opstod der en lille gruppe af fjeld og vildmarkinger ved navn Vildmarksgruppen "De ømme tæer". Gruppen valgte at lave et kompendie i fjeldvandring, for at gøre livet lettere for alle dem som gerne vil i fjeldet.

 

I modsætning til andre fjeldhåndbøger er fjeldkompendiet nemlig listet op i punkter og mængde ud fra de erfaringer der er gjort på fortrænings og fjeldture med Vildmarksgruppen. Det giver dit hold et godt udgangpunkt, hvor du let kan tilpasse listerne til jeres egen tur ud i vildmarken. 


Kompendiet er blevet brugt i vandre kredse siden den første maskinskrevne version kom til verden i 1992 (Ver. 1). Det blev sidenhen tilrettet og digitaliseret i 1998 (Ver. 2). Kompendiet blev fuldt opdateret til KFUM-Spejdernes fjeldfærd i 2002 (Ver. 3), og er nu revideret til en 2008/2011 version her på sitet (Ver. 4).

 

Fjeldkompendiet er blandt andet brugt på alle KFUM-Spejdernes fjeldtræf og fjeldfærd siden 1999, og er set på fjeldsamaritter kurser i den legendariske "fjeldgruppe". Derudover er den brugt hos mangt et vandrehold, der manglede noget konkret materiale at planlægge efter, når de skulle i fjeldet.

 

Af respekt for det arbejde som er lagt i fjeldkompendiet, bedes du bevare Rensdyr-logoet og teksten "Vildmarks-gruppen; De Ømme Tæer" på dine udskrifter. Til gengæld kan du nyde deres arbejde helt gratis.

 

Du ønskes god fornøjelse med fjeldkompendiet ------->>>>


Fjeldkompendiet - Gør det selv


Anvisninger på nogle af de ting holdet selv kan lave til fjeldturen. 

Fjeldkompendiet - maden


Anvisninger og mængder på såvel færdiglavede som hjemme-strikkede måltider, der er til at tage med i rygsækken.

 

Alt er afprøvet og tilrettet tanken om at det skal kunne pakkes, bæres, og kunne holde sig i varmt vejr.

Fjeldkompendiet - Vandring


Gode råd, tips og tricks til fjeldvandringen omkring konflikter,

valg af lejrplads og meget mere. 


Samt en samling praktiske råd til de mest gængse førstehjælps opgaver i fjeldet.

Fjeldkompendiet - Helbred


Et standardskema som afdækker deltagerens helbred. 

 

Skemaet indeholder oplysninger om, og giver kendskab til den enkelte deltagers fysik, helbred, samt medicinforbrug.

Fjeldkompendiet - Ulykke


Materialet ingen håber at få brug for, men alle skal kende til.


Kuverten indeholder det nødvendige, hvis situationen udvikler sig, så holdet skal have hjælp udefra.

Fjeldkompendiet - Litteratur


En kort liste af ældre dato, over brugbart litteratur til før og under turen. 

Fjeldkompendiet - Nationalparker


En lidt ældre, men fortsat anvendelig liste, over en stor del af de væsentlige norske nationalparker der kan bruges til fjeldvandring.


COPYRIGHT for fjeldkompendiet...

 

Kopier af fjeldkompendiet er tilladt at bruge i friluftsmæssige sammenhænge. Uddrag af fjeldkompendiet skal have logo og Vildmarksgruppen "DØT"  anført.

 

"Vildmarksbassen.dk" skal ikke ikke vises i forbindelse med fjeld-kompendiet. Vi hoster det blot på vegne af Vild-marksgruppen "De ømme tæer".

 

Ønsker du at linke til, eller hoste kompendiet, kræver det tilladelse fra enten; Carsten Skovgaard Bernt eller Bjarne Damm.


Dette tiltag er for at undgå en uønsket sammenkædning af indholdet til politiske, pornografiske og racistiske hjem-mesider, samt andet uønsket brug.