Det "nye" torp


"Det nye eller nedre torp" er det seneste skud på vort svenske eventyr...

 


At kalde det nyt er måske en overdrivelse, i og med der er fundet et avisudklip fra 1910 på væggen i spisestuen - Som tidligere har stået som et selvstændig tømmerhus et andet sted i dalen, før den blev en del af dette hus. Men historien på huset daterer sig ikke tilbage til 1700 tallet, og er for øvrigt det nyeste tilkøb i det svenske.


Her er 124 kvm beboelse, en udestue på små 20 kvm, samt et værksted/skur på 12 kvm.

Huset er med elektrisk lys og varme. Der er rindende vand i bad og køkken.


Underetagen har en rummelig forgang med vaskemaskine. En mellemgang med adgang til bad og køkken, samt trappe til overetagen. Bad og toilet skal selvfølgelig nævnes :-)


Der er fuldt udstyret køkken med spiseplads til 4. Her er både elektrisk, samt brændekomfur. Dertil kan nævnes køl/frys, kogekedel, vaffeljern, og microovn.


Spisestuen ligger i hjørnet af huset. Her er der også en ægte porcelænskakkelovn, der bliver brugt flittigt om vinteren. Da vi renoverede spisestuen, fandt vi avisudklip fra 1912, hvor huset er opført på dette sted at Birger Svensson og familie. Selve spisestuen er sat i tømmerstokke på ca. 25x15 cm, og har tidligere stået et andet sted i dalen. Fra spisestuen er der også udgang til havestuen.


Stuen er nyrenoveret, og fremstår med de rå tømmerstolper på den ene væg. Her er der sofaer til alle gæster, samt en god stol at læse i. Der er desuden direkte udgang til husets forside.


Havestuen er husets uderum. Det er her vi finder husets gæster om sommeren. Med hyggelige sprossevinduer og fri adgang til haven, er det stedet man er samlet i løbet af dagen.

Overetagen består af et stort fællesrum med 2 enkeltsenge. Et lille soveværelse med dobbeltseng, et børneværelse med køjeseng, og gennemgang til det store soveværelse med dobbeltseng.

I den hyggelige have er der kulfyret grill, en centralt placeret bålplads, et dejligt hængekøje spot & et skønt shelter, samt små hemmelige stier ud mellem træerne i bunden af haven. Det hele er tænkt som en ekstra mulighed for at friste vore gæster til at nyde naturen.


Det nedre torp, som det syner fra trædækket på det andet torp.
Facade
Facade
Huset set fra vejen i det tidlige forår.
Indkørslen går ned over en lille slugt, så man skal have lidt fart på for at komme helt ind.
Svensk sommeridyl
og lidt aftenromantik.
Forgang
Forgang
Indgangsdøren og en bænk med plads til opbevaring.
Der er god plads i forgangen.
Vaskemaskine, og skabet med redningsveste til kanoen er sat på en hylde. Så er der god plads til bagage nedenunder.
Den gamle indgangsdør til resten af huset er skiftet til en gammel halvdør.
Mellemgang
Mellemgang
Mellemgangen fordeler adgangen til overetagen, køkken, bad/toilet og forgang.
Døren til forgangen
Køkken og bagved stuen
Bad/toilet
Badeværelse
Badeværelse
Her belønnes man med en fin udsigt over markerne
Brusekabinen er skærmet af med et gammelt vinduesparti.
I badeværelset har vi nok verdens mindste håndvask :-)
Køkken
Køkken
Også køkkenet er holdt i gammel svensk stil. Det gamle vedspis fungerer og kan bruges hvis man lyster.
Det blå bord i køkkenet har været ramme for mange gode snakke
Fra vinduet ved det blå bord er udsigten så at sige i orden. Er man heldig leger egernet i træerne.
Køkkenbordet danner let ramme for fælles madlavning. Til højre for dette billede er der et moderne komfur og køleskab,
Spisestue
Spisestue
Spisestuen med kakkelovnen i baggrunden. Denne er flittigt i brug om vinteren, men kræver et særligt kendskab.
Her er også udgang til havestue og haven.
Samt døren til det hemmelige rum. Måske er det her hustomten bor.
Døren til stuen. Her ses den blottede bjælkevæg tydeligt.
Dagligstue
Dagligstue
Den renoverede dagligstue.
Husets bedste stol :-)
Sofaer giver plads til at alle kan sidde og hygge sig om aftenen
Husalteret har tilgang fra satellit, dvd, PS2, HDMI kabel og Chromecast.
Førstesalen - Kvistværelset
Førstesalen - Kvistværelset
Kvistværelset eller det lille soveværelse har vindue mod det andet torp.
samt en dobbeltseng
Repos
Repos
På repos'et er der arbejdsbord med skærm og HDMI kabel, samt måler og box for betaling af el bag forhænget
Her er en fuld enkeltseng, samt en original karlekammerseng til børn under 165 cm
Børneværelse
Børneværelse
Her er fuld køjeseng, et skab med legetøj, samt vindue med udsigt mod elvdalen
Et skab med ekstra dyne, puder og rullemadras, samt til opbevaring af bagage
Soveværelse
Soveværelse
Det store soveværelse har dobbeltseng
samt en barneseng, og siddepladser med udsigt til haven.
Havestue
Havestue
I den rummelige havestue er der god udsigt til haven
masser af hygge - og havespil
og lys
samt rigelig med siddepladser til alle
Haven
Haven
Huset set fra haven. Om sommeren ligger kanoen ved storesøen, til brug for husets beboere
Haven er en rigtig naturhave
Der er en god bålplads midt på plænen
små snedige stier mellem træerne det bagerste af haven
og masser af plads til den nærmeste nabo
Shelter
Shelter
Huset set fra shelteret, som var vort lille covid projekt.
Shelteret har plads til 3-4 personer, men kan også bruges som hule en regnvejrsdag, eller måske købmandsbutik. Kun fantasien sætter grænser.
Årstider
Årstider
Indkørslen set gennem iskrystallerne på soveværelsesvinduet en kold januardag.
Når sneen lægger sig går der let "Vinter wonderland" i det.

Her finder du hytterne


Longitude: 57.234023 N

Latitude:   12.97006 E

Eko-museer i Nedre Ätra dalen


Her finder du en genial stribe af små seværdigheder af enhver art. Kør blot ud og kig. Der ligger folder med kort i hytten.

Hvad er Allemandsretten


Sverige (og Norge) har en unik tradition for at alle må færdes i naturen. Sæt dig ind i de simple regler, og drag på svampejagt.

Et godt bud på frilufts-tøj


I Falkenberg blot 50 km fra torpet findes en fantastisk butik med friluftstøj, der bestemt kan anbefales.


Forbedringer, småjobs og fremtiden.

 

Siden vi overtog dem gamle hytte i foråret 2008, har torpet løbende undergået en renovering, så den passer til familiens behov - ingen luksus, men masser af "oprindelighed". Senere er det nedre torp stødt til 


I 2016 overtog vi med relativ kort varsel det nedre torp, da ejerne ulykkeligvis blev ramt af sygdom. Vi mistede gode naboer, men fik til gengæld et dejligt hus, der har samlet det gamle dobbelte torp igen.


Første vinter gik med at forbedre de håndværksmæssige mangler der var på torpet. Det var nok gået lidt hurtigt med at få lavet de på overfladen pæne løsninger, og den slags vil jeg ikke lægge navn til i eget hus. På med vanten, og gang i såvel tømrerarbejde, fugepistol og malergrej. 50 patroner acrylfuge forsvinder let til revner, sprækker, og muse-sikring.

Dernæst måtte jeg kigge på El anlægget. Der var 400 VAC i flere stikkontakter efter en uheldig tavletilbygning, så en ny gruppetavle med flere sikringer, og bedre fordeling af belastningen måtte til. De eksisterende kabler måtte skiftes da stofisoleringen var porøs. En spændende renovering hvor gammelt materiel blev bevaret hvor det var forsvarligt.

Renoveringen betød en bedre balance af forbruget, og vi kunne gå fra 20 A til 16 A i tarifsikring. Det gav en behagelig besparelse på 300 SEK/måned i besparelse på el-abonnement. Man er vel jyde :-)

Haven fik anlagt en række små "hemmelige" stier der slynger sig gennem urskoven. Det giver lyst til eventyr, og vi ser at børnene blandt vore gæster, hurtigt er på ekspedition.Spisestuen stod i 2017 næst for. Der var pap på vægge og loft, der havde trukket fugt og derfor hang. En hel efterårsferie gik med at tage pap ned, fjerne 17 lag tapet, og kilovis at gamle søm ud. Bag forsømmelsen åbenbarede de skønneste bjælkevægge sig, og vi kunne nu sætte paneler løst på den nederste del af væggene, så luften kunne cirkulere og fjerne gammel fugt. På det inderste lag fandt vi et avisklip fra 1912 om tuberkulose. Dermed fik vi også dateret opbygningen af rummet. Maling, nyt el, og en varmepumpe senere var rummet færdigt. Det blev bedre end godt.

I vinteren 2019 gik vi så igang med stuen. Her var der gået råd i en rem under gulvet. En kendt fejl vi havde fundet ved købet, men nu var det tid. Gulvet måtte af, Udskiftning af dårlige remme, opbygning af isolering og nyt gulv. 3 af væggene måtte også ryddes, og fugtbestandige gipsplader kom på de 2. Væggen mod spisestuen kom til at fremstå i de rå bjælker, og den sidste væg var i god nok stand så vi kunne male og tapetsere de 3 øvrige vægge. Pappet på loftet måtte også nedtages, og der blev fuget mellem de råt tilhuggede brædder, så der kunne males. Vi kom i mål, kun let udfordret af Covid og udrejseforbud. Det kan tydeligt mærkes at der ikke længere er fodkoldt i rummet.

Sommeren 2020 foregik i Covids skygge. Værkstedsskuret fik nyt gulv. Færre udlejninger gjorde at vi havde mulighed for at begynde på at bygge et shelter i haven. Her kunne vi genbruge de brugte gulvbrædder fra stuen til et godt projekt. I 2021 var vi færdige med det, og resultatet blev rigtig godt. Der er nok benyttet 80 % genbrugs/rest træ til det. Vi har nu endnu en fristelse for vore gæster.


I 2022 fik vi flyttet døren fra fronten til gavlen på skuret. Den gamle dør var mildest talt ikke køn at se på. Nu har vi fået et fint skur, og samtidig kan vi benytte det uden at forstyrre vore gæster. Huset fik MESH-netværk, så der nu er dækning i hele huset. Desværre er det luftbårne internet fortsat ret svagt, og ofte kun betegnet som 3G+ på Telias dækningskort. Udfordringen er den samme for den anden operatør - Nemlig "3" - Så noget tyder på et svagt backbone net til mobilmasterne i området.I foråret 2023 blev kloakeringen endelig ført til et fælles 3-kammer system for begge torp. Det tog 2 års sagsbehandling hos Svenlunga kommune, og yderligere 9 måneder før entreprenøren havde ressourcer. Vi er nu reetableret efter projektet, og græsset er ved at komme igen  .


Der er tilkøbt et stillads, som gør mange opgaver noget lettere deroppe. Som en følge af det kom der her i foråret 2024 nyt tag og stern på torpets værkstedsskur. En simpel opgave, som dog endte med at kræve en mindre logistisk indsats. Trailerens lejer skulle nemlig skiftes, og efter at have fået reservedelene, viste det sig at det ene nav også skulle skiftes. Så i tredje forsøg kørte traileren atter, og det nye tag kunne hentes 50 km væk i Varberg. Dermed gik foråret med at skifte tag :-)


IMG_20180520_224426
IMG_20190831_183946
IMG_220200103_143241-EFFECTS
20200508_210355
20200723_2202631
20200723_221742
29340335_10216236697896835_6727961437622239232_n
20200510_103347
20200725_173050
20200805_152727
20201015_141732~2
IMG_20181018_114954
IMG_20191012_113049
20200725_164739
20200725_171734
20200725_172012
20200725_161511
20201013_181541
DSC_0188
DSC_0112
DSC_0176
20180105_103051
DSC_0178
DSC_0181
DSC_10030
DSC_0013
DSC_0055
DSC_0058
DSC_0065
DSC_0069
DSC_0077
DSC_10069
DSC_0016
DSC_0028
DSC_0043
DSC_0067
DSC_02068
DSC_0073
DSC_0084
DSC_110069
DSC_0020
DSC_0025
DSC_0030
DSC_0040
DSC_0072
DSC_0107
20201017_105810
DSC_0012
DSC_0018
DSC_0051
DSC_0088
DSC_0008
DSC_0032
DSC_0141
DSC_0091
20201017_105434
20201012_174929
20201012_075147
DSC_0917
20200804_163347
20201012_174203
DSCN2636
DSCN2651
DSC_0824
20201015_141253
DSCN2634
20200803_133338
20200804_174002
20201012_172924
20200804_171305
20200804_163310
20200804_171259
20201015_135945
20200803_132825
20200804_161322
20200803_115102