Harzen - Tyskland


Harzen.

 

Et lille univers af oplevelser ligger ganske kort hjemmefra. 4 timers kørsel på autobahn fra den dansk/tyske grænse ligger et bjergområde svarende til halvdelen af fyn.

 

Her er der masser af oplevelser, fine vandremuligheder, seværdigheder, og historie ad libitum. 



Lad det være sagt med det samme. Vil du langt væk fra danmark og danskerne, skal du vide at Harzen er stedet hvor der er god risiko for ikke at opleve dette.

 

Til gengæld er det let at komme rundt i området uden at skulle skovle sig frem i danskere. Samtidig er området en skøn sammenblanding af kultur, natur, gammel grænseland mellem øst og vest blokken, samt historie tilbage til bronzealderen.



Historisk set har stedet været rig på vildt og råstoffer som sølv og malm. Ting som gennem tiderne har haft både konger og kejseres bevågenhed.

 

Midt i området ligger bjerget Brocken eller på dansk Bloksbjerg, hvor visse dele af befolkningen traditionelt set tager kosten til, på charterferien omkring sankt hans aften. Hvorvidt nogen endnu har mødt deres svigermor på toppen er dog uvist i skrivende stund ;0)



Grænsen mellem øst og vest blokken under den kolde krig, delte Harzen i 2 umiddelbart vest for Brocken, i perioden

fra anden verdenskrig og frem til murens fald i 1989 - Så at heksene fløj til østtyskland var måske en rimelig tanke for en vesterlænding. Men selv idag er Brocken med 306 tågedage om året et sted hvor fantasien let kan få frit løb.

 

Sammenholdt med muligheden for at tage turen derop med damplokomotiv på smalsporsbane er Brocken helt klart et mål som skal opleves under turen til Harzen - turistpræget eller ej.


Den tidligere deling opleves fortsat ved at priser og standard er noget lavere i det tidligere østtyskland, hvilket også med lidt god vilje kan ses på byerne. Til gengæld er turismen det mindre, og den lokale glæde det større. Det er ikke altid velstand er lige med livsglæde.



Vore oplevelser


Vores tur til Harzen gik med telt til en campingplads "Camp Harz" ved Gottingerode, mellem Goslar og Bad Harzburg. Herfra gik turen ud til borgen i Bad Harzburg, St. Andreasberg, Iberger drypstenshule, Oker dalen, og Goslar.



Borgen i Bad Harzburg er et must når man har en 9 årig riddergal søn, og der er helt klart også plads til både riddere og prinsesser. Endelig er udsigten nok til at de voksne også kan få tiden til at gå. Her går let 3-4 timer til en overkommelig pris. Endelig er det muligt at leje billige ferielejligheder inden for ringmuren. Noget vi helt klart vil prøve en anden gang.

 

St. Andreasberg blev passeret i regn, så lysten til den kolo enormt lange rutchebane var lidt begrænset. Dog kan en tur ned ad en gade med 18% hældning jo nok få en til at tage turen gennem den flotte natur. Her vil vi dog advare mod de tyske omkørsler i forbindelse med vejarbejder. De ender ikke altid på den anden side af vejarbejdet, så følg med på kort eller GPS.



Iberger Drypstenshule er en samling af 3 museer i et. Det er muligt at se en udstilling over en anden lokal hule (Lichtensteiner hulen) hvor forfædrene til mange af de lokale er fundet begravet i bronzealderen for godt 3000 år siden, og via DNA profiler, nu samlet til verdens længste familietræ.


En udgravet forbindelses tunnel er brugt som et geologisk museum, med vægt på de råstoffer som er udvundet i området.


Endelig kommer man frem til drypstenshulen der kun kan opleves på guidede rundvisninger. Vær opmærksom på at du ikke må fotografere i hulerne, da lydene fra elektronisk grej vil kunne forstyrre hvilende flagermus. Vi så dog ingen flagermus, men tog omvendt ingen billeder. Uanset er hulen en fantastisk oplevelse, men det kræver lidt tyskkundskaber at følge med i guidens spændende og engagerede fortællinger om Iberger hulen og folkesagnene

der er knyttet til den.



Oker dalen der har været opdæmmet siden middelalderen !!! er med dæmning og let tilgængelige stiforløb et godt sted at få rørt benene. Vi havde en fin tur langs floden på en forholdsvis bred sti, så alle kunne være med. En højfjeldstur i Norge kan det dog ikke sammenlignes med.



En lille krølle fra en grum periode i nyere tid fandt vi ved et tilfælde. En lille flok krigergrave fra det allersidste kapitel af 2. verdenskrig, kunne med gravstenen på en 17 årig sætte vores dejlige ferie i relief blot 64 år senere. Han har knap nok vidst hvad han døde for, da krigen på dette tidspunkt reelt var tabt, og de allierede stod i selve tyskland. Her dukkede historien fra "Die Brücke" atter op.



Goslar var stedet vi måtte tage ad 2 omgange. Den gamle bydel er ikke uden grund på UNESCO's verdensarvliste. Se bare serien af billeder vi har taget af byens døre. Der er ikke mange steder at dørene alene er så pragtfulde.

GOSLAR BØR OPLEVES ON LOCATION.



Vi håber de giver dig appetit på at komme afsted

ud på nye oplevelser.