God mad på Trangia-maner


Når Trangiaet bliver til et mangfoldigt "køkken".


Nogen gange er det sjovt bare at blive udfordret på hvad man egentlig kan lave på et stormkøkken som Trangiaet. Her bliver objektet også til et begreb, hvor trangiaets muligheder og begrænsninger bliver styrende for hvilke retter der kan tilberedes. Lidt populært kan man sige at stormkøkkenet bliver det man indenfor gastronomiens verden kalder "et køkken".


Afsnittet her er dedikeret til de lidt bedre, og måske også mere underholdende, kulinariske udfordringer man kan lave på et trangia. Måske på shelterturen, den lidt primitive cykeltur, eller bilferien mellem primitive campingpladser i Norge.


Siden kommer til at indeholde tips, ideer og opskrifter fra mit liv med trangiaet. Starten bliver i forbindelse med projekt 12x Trangia, hvor der skal laves et måltid med mindst 2 retter hver måned i et år. På den måde kommer man også ud i naturen hen over hele året, samtidig med at man kan lege lidt med de utallige muligheder der ligger ved trangiaet og dets utallige accessories. Senere vil jeg dykke længere tilbage i arkivet, og forhåbentlig finde endnu flere lækkerier.



Hvor meget udstyr kræver køkkenet.


Personligt har jeg flere forskellige køkken setup til mit trangia. Der er forskel på om jeg skal tilberede et måltid i fjeldet, den hurtige ret ude i skoven, eller det helt store trangia køkken der ligger lige på kanten af et gourmet måltid. 

På fjeld og længere vandreture har jeg valgt brændertype hjemmefra. Der er altid en fast basispakning i trangiaet, med salt, peber, hvidløg og karry. Derudover ligger der et ekstra trangiahåndtag, pandespatel, piskeris, madpincet, og en lille tefal grydeske.


I panden ligger der altid en multiplade som kombineret med en kort køkken- eller lomme-kniv udgør et fint skærebræt. Min multiplade er lavet tilbage i 1990'erne, og altid haft det navn. I dag har trangia lavet sin egen grønne model i plast, med endnu bredere anvendelses muligheder end min egen.


En karklud ligger som mellemlæg mellem pande og køkken, og kan bruges til viskestykke eller si. Endelig er der hovedet af en opvaskebørste og lidt sæbe. Dertil kommer min termopose, som fungerer som høkasse, hvor maden kan koge færdig, mens næste gryde er over blusset. Den er nærmere beskrevet på min trangia side.


Se billederne af pakningen herunder.


Trangia setup #1
Trangia setup #1
Gas og spritbrænder, tændstikker (også i orange vandtæt pakning), krydderier i filmbægre, opvaskemiddel, ½ skuresvamp.
Trangia setup #2
Trangia setup #2
2 grydehåndtag, og et lille kompakt multitool med dåseåbner. Herhjemme har jeg en ekstra gryde fra en trangia mini, pakket i nogle af mine trangiaer.
Trangia setup #3
Trangia setup #3
Piskeris, mini tefa grydeske, opvaskebørste (evt. blot hovedet), kort køkkenkniv, samt pandespatel og pincet fra et Ikea børnegrydesæt.
Trangia setup #4
Trangia setup #4
Min grå multiplade fra 90'erne. I dag har trangia selv lavet en. Termopose i uld. Karkluden er ikke synlig, men pakket her.
Trangia setup #5
Trangia setup #5
Pakket fylder det en cm mere i højden, og vejer 100 g ekstra, når man har valgt den brænder fra, som ikke skal bruges på den aktuelle tur.
Trangia setup #6
Trangia setup #6
Pakket og klar til tur
Trangia setup #7
Trangia setup #7
Her ses termoposen i brug under fjeldtur. Samtidig kan mit setup med en ekstra gasbrænder som supplement til trangiaet, her opleves i praksis. Ofte suppleret med en omnia ovn.


Dette er så at sige altid mit basiskøkken, og det minimum trangiaet altid er pakket med når den venter på næste tur. Med det kan jeg klare en bred vifte af de udfordringer vandreturen stiller til mit køkken. Det kræver lidt opvask og kreativ brug af køkkenet undervejs, men man kommer altid i mål med et godt måltid.


Som oftest ligger mine trangiaer dog også pakket med en ekstra gryde fra et minitrangia (det passer ind i den lille tranigagryde), samt både sprit og gasbrænder. Dermed er der basis for at lave helt almindelig mad på den hurtige skovtur, eller korte vandretur.


Her er billeder af turkassens indhold.


Turkassen #1
Turkassen #1
Øverst ligger skærebrædder. 1 stabil, og 3 tynde.
Turkassen #2
Turkassen #2
Herunder foldbar dørslag og 2 foldeskåle.
Turkassen #3
Turkassen #3
Fejebakke til beskidte borde og shelters. Grydelapper i silicone. Rengøringsvenlige viskestykker (mørke). Nedbrydelig karklud. Pose med vuggekniv
Turkassen #4
Turkassen #4
Rullemapper. Shaker kan bruges til både drinks og meljævning. Lighter.
Turkassen #5
Turkassen #5
Rullemappe med urteknive, køkkenknive, kokkeknive, skrælleknive & smøreknive.
Turkassen #6
Turkassen #6
Rullemappe med serverings og grydeskeer, pandespartler, piskeris, ostehøvl, dåseåbner, samfundshjælper, grillpinde & dejskraber.
Turkassen #7
Turkassen #7
Salt, peber & krydderier. Tændstikker, ildstål, poseklemmer, rivejern, snapseglas, opvaskemiddel, mindre skærebrædt, opvaskebørste, grydesvamp, stålsvamp, hvidløgspresse, urtehakker, affaldsposer & mindre foldeskåle.


På skovture og bilferie, hvor vægten betyder mindre end volumen, suppleres basissættet typisk med kartoffel-skræller, urtekniv, kokkekniv, et par fleksible skærebrædder, lidt ekstra røre og serveringsskeer, en si og et par foldeskåle. Herudover tager jeg specialgrej med, alt efter hvad maden forventes at kræve. . 


Endelig har jeg opbygget en turkasse, som indeholder stort set alt der skal bruges til et rigtigt køkken. Den har til huse i en trækasse som let kan tages med i shelter og lignende. Kassen er samtidig den jeg plukker af, når der skal bruges ekstra grej til en specifik menu på en tur. På den måde slipper jeg for at tømme køkkenskufferne herhjemme.


Turkassen har ikke været specielt dyr at opbygge, da langt det meste af indholdet enten er tilbudsvarer (eksempelvis knivene) eller ting fundet på loppemarkeder. Essensen er at den er bygget op over tid. Det mest avancerede er vist at låget på kassen kan åbnes helt om, og med et lille støtteben bruges som bord. Noget af køkkengrejet er desuden pakket i hjemmesyede rullemapper, der let kan rulles ud og hænges op på en pind mellem et par træer. 


20220902_191550
20220902_190531
20220902_191535
20220902_193710
20220902_193716
20220902_194332


Varme retter - 4 personer


Wok Amok


At lave wok på trangia, kan i mindre mængder let ske direkte i gryden. Jeg er dog den heldige ejer af en foldbar wok fra Eagle, som passer lige på trangiaet. Derfor er det min tilgang til wok amok.

Her er opskriften på en simpel wokret, som let kan varieres i det uendelige...


Wok med danske grøntsager, honning og varmrøget laks.


Ingredienser

8 gulerødder

1 sød kartoffel

1/4 hvidkål

4 forårsløg

1/2 squash

1 hvidløg


1 spsk Honning

1 dl Soya

½ dl Sød chili sauce


Raps eller solsikkeolie


Forberedelse

Alle grøntsager skæres 5 mm tykke 3-4 cm lange stave, eller tilsvarende stykker.


Tilberedning

Wokken sættes over ilden. Raps eller solsikkeolie hældes i. Når olien er varm, vil den syde omkring den svovlfrie ende af en tændstik. Så begynder selve wokningen. Grøntsagerne skal hældes i den rigtige rækkefølge for at være færdige samtidige. De hårdeste grøntsager skal i wokken et stykke tid før resten føres til. Sørg for at der konstant vendes i grøntsagerne under tilberedningen, indtil der tilføres mere væske.


Efter ca. 10 minutters wokning tilsættes ca. 1 spsk honning, samt en rundhåndet mængde soya og sød chilisauce.

Retten koges ind, mens den regelmæssig vendes rundt. 5 minutter før servering tilsættes 200 gram varmrøget laks brækket i bidder. Så er retten færdig.


Servering:

Serveres med grovflutes



Marokkansk grøntsagsgryde
Marokkansk grøntsagsgryde
De snittede grøntsager gøres klar
Marokkansk grøntsagsgryde
Marokkansk grøntsagsgryde
Retten bringes i kog
Marokkansk grøntsagsgryde
Marokkansk grøntsagsgryde
Der simres
Marokkansk grøntsagsgryde
Marokkansk grøntsagsgryde
Gryden er ved at være færdig
Marokkansk grøntsagsgryde
Marokkansk grøntsagsgryde
Nyd det. Her serveret med Cous Cous.


Varme retter - 4 personer


Marokkansk grøntsagsgryde.

En ret der er god til at tømme køleskabet...


Ingredienser

2 løg
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
250 g søde kartofler
1 aubergine
1 tsk stødt koriander
1 tsk paprika
1 tsk stødt kanel
140 g koncentreret tomatpure
2 dåser hakkede tomater
1 tern grøntsagsboullion
½ dl tørrede figner
Saften fra ½ citron
1 tørret eller hel økologisk citron i både
Salt og peber efter behov
1 spsk olivenolie til stegning


Til servering:

4 dl Cous Cous

50 g mandler
Tørret persille
Kerner fra ½ granatæble
Græsk yoghurt


Forberedelse & tilberedning
Pil og hak løg. Pil og pres hvidløg. Skræl og riv ingefær. Svits det hele i olie i en gryde. Skræl
kartoflerne, og skær dem i tern. Lad dem stege med i gryden. Skyl aubergine, skær den i tern, og
vend ternene i gryden sammen med koriander, paprika og kanel.


Lad det koge i 5 minutter, og tilsæt tomatpure, hakkede tomater og boullion. Lad det simre i 30
minutter under låg til kartoflerne er møre.


Skær citronen i både og figner i grove tern. Tilsæt det i gryden. Smag til med citronsaft, salt og
peber. Lad retten simre i 10 minutter.


Cous Cous

8 dl kogende vand

4 dlcouscous


Læg Cous Cous i en skål. Hæld vandet over, og lad det trække i 10 minutter.


Servering

Rist og hak mandlerne. Skyl og hak persille groft. Pil kernerne ud af granatæblet. Læg mandler, persille, samt granatæblekerner i små skåle. Tilsæt en skefuld græsk youghurt, og drys tilbehøret over retten.


Retten kan sagtens serveres med stegt falaffel, eller små færdiglavede kødboller/minifrikadeller.



20221217_162716
20221217_163918
20221217_162417
20221217_164035
20221217_162411
20221217_165637
20221217_163725
20221217_163745
20221217_163934
20221217_164006
20221217_165647


Varme retter - 4 personer


Vildmarks julemiddag med and og flæskesteg

Kan man lave en julemiddag på et Trangia. Svaret er et klart ja.


Ingredienser

14 almindelige kartofler i æggestørrelse

1 glas små kartofler

1 bøtte rødkål

2 stk andebryst

500 g flad flæskesteg

1 spsk smør eller smørbar

1 dl farin

2 dl mel

1 spsk ribsgele

Salt, rigeligt

Peber

Lidt olie til stegning og smøring.


Forberedelse

Der skal bruges mindst et trangia til flæskesteg på omnia, og resten kan med lidt omhu laves på et trangia. Opskriften er bygget op efter dette. Bruger man 2 trangiaer til and og tilbehør, bliver madlavningen noget lettere.


Flæskestegen skæres i ca. 5 cm tykke stege, og sværen ridses helt igennem huden til fedtet, og gnides godt i salt. Andebrystet kan med fordel få ridset skindet, men det er ikke et must. Kartofler skrælles hvis nødvendigt. 


- Kartofler (såvel store som små) skrælles. De skal laves i gryden.

- Andebryst steges på panden eller i gryde.

- Brune kartofler laves på panden.

- Rødkål laves i en gryde.

- Flæskesteg laves i Omnia


Tilberedning

De små stege placeres i Omnia ovnen. Sværen gnides med salt, og 1½ dl vand hældes i bunden af siliconeformen. Stegen sættes over ved middel varme, ca. 80 minutter før maden skal serveres, og 30 minutter før den øvrige madlavning påbegyndes.


Skræl 4-5 alm kartofler, samt 10-12 små kartofler. De små kartofler kan også være glaskartofler. Kog alle kartofler i samme gryde. Tag de små kartofler af gryden når de er kogt, og læg dem i en skål til senere. Gem kartoffelvandet til sovsen.


Rødkålen kommes i en lille pose, og lægges i vandet med de store kartofler til de er færdige. Læg det i en termopose, sovepose eller varm trøje, som høkasse. Derved bliver 2 ting færdige på samme tid.


Andebrystet ridses, saltes og steges på skindsiden til det er sprødt, og vendes. De skal have ca. 8-10 min på hver side. Hæld ikke stegefedtet ud, det skal gemmes til sovsen.


Smørret smeltes sammen med Farin på panden. De små kartofler skal simre, og vendes på panden til de er pænt glaseret. Her bruger jeg selv sukkerfri farin, hvilket smager lige så godt, og så kan jeg som diabetiker (type 2) spise brune kartofler med lidt bedre samvittighed.


Væden fra kartoflerne samt andefedtet jævnes til en sovs. Resterne af karamellen fra de brune kartofler kan bruges til farve i sovsen. Sovsen smages til med salt, og forbedres betydeligt med en god klat ribsgele.


Flæskesteg og and skæres i passende dele og gøres klar til servering med kartofler, sovs, rødkål samt brune kartofler.


Vildmarks julemiddagen er nu klar til servering...




Hot dishes - 4 people's recipe


A Danish style Wilderness Christmas dinner with duck and roast pork

Can you cook a traditional danish Christmas dinner at a Trangia. The answer is a definite yes.


Ingredients:

14 common egg-sized potatoes

1 jar of small potatoes

1 tub of red cabbage

2 pcs duck breast

500 g flat Roast pork - Preferable with skin.

1 tablespoon butter or spreadable

1 dl brown sugar

2 dl flour

1 tablespoon currant jelly

Salt, abundant

Pepper

A little oil for frying and lubrication.


Preparation:

At least one trangia 25 is needed for Roast pork on the omnia, and the rest can be made on a trangia with a little care. The recipe is built according to this. If you use 2 trangias for duck and side dishes, cooking becomes somewhat easier.


The Roast pork is cut into roasts about 5 cm thick, and the rind is scratched all the way through the skin to the fat and rubbed well in salt. The duck breast can benefit from scratching the skin, but it is not a must do. Potatoes are peeled if necessary.


- Potatoes (both large and small) are peeled. They must be made in the pan.

- Duck breast is fried in the pan or pan.

- Brown potatoes are made in the pan.

- Red cabbage is made in a pan.

- Roast pork is made in Omnia


Cooking:

The small roasts are placed in the Omnia oven. The rind is rubbed with salt and 11/2 dl water is poured into the bottom of the silicone mold. Set the roast over medium heat, approximately 80 minutes before the food is to be served and 30 minutes before the rest of cooking begins.


Peel 4-5 standard size potatoes, as well as 10-12 small potatoes. The small potatoes can also be potatoes from a jar. Boil all potatoes in the same pan. Remove the small potatoes from the pan when cooked and place them in a bowl for later. Save the potato water for the sauce.


The red cabbage is put in a small bag and placed in the water with the large potatoes until finished. Put it in a thermos bag, sleeping bag or warm sweater, like haybox. Thereby, 2 things are finished at the same time.


The duck breast is scratched, salted and fried on the skin side until crispy, and turn over. They should have about 8-10 min on each side. Do not pour out the frying fat, it must be saved for the sauce.


Melt the butter together with brown sugar on the pan. The small potatoes should be simmered and turned on the pan until neatly glazed. Here I use sugar-free brown sugar myself, which tastes just as good, and then as a diabetic (type 2) I can eat brown potatoes with a little better conscience.


The moisture from the potatoes as well as the duck fat is leveled into a sauce. The remains of the caramel from the brown potatoes can be used for coloring in the sauce. The sauce is seasoned with salt, and is significantly improved with a good spoonfull of currant jelly.


Roast pork and duck are cut into suitable parts and prepared to serve with potatoes, gravy, red cabbage and brown potatoes.


Wilderness's Christmas dinner Danish style is now ready to serve...



2015-05-23 19.39.21
2015-05-23 19.39.33
2015-05-23 19.43.32
2015-05-18 21.34.06


Varme retter - 3 personer


Dirty rice


Ingredienser

1 kop ris

3 skiver bacon

1 ds sorte eller blandede bønner

1 grøn peber

1 løg

1 tern okse bouillon

1 spsk smør

chili i flager

salt


Forberedelse
Skær bacon i tern. Rens og skær løg og grøn peber i tern.


Tilberedning

Kog risene med vand og bouillontern, og stil gryden til side i termoposen. 1 del ris/3 dele vand. 


Steg bacon, løg, grøn peber i smøret. Tilsæt bønner og ca. 1/4 tsk chili. Når det er varmt blandes risene i og varmes med et par minutter under omrøring. 


Servering

Retten kan stå alene og dermed række til 3 personer, eller serveres med salat og brød hvis man er flere. Den passer også fint til grillmad.



Fotografen-er-på-vej
20200412_114207
20220411_200506


Varme retter - 4 personer


Hjerter i flødesovs


Ingredienser

2 stk hjerter fra gris eller lam (ca. 600 g)

80-100 Bacon i skiver

50 g Smør

1½ dl Piskefløde

1½ dl Vand

1½ tsk Groft salt

Friskkværnet peber

1 spsk Ribsgelé

1 spsk Mug ost ala Castello Danablu

Evt. sovsekulør

Evt. lys saucejævner


Grov grøntsagspuré
500 g melede kartofler
2 store pastinak, ca. 300 g
2 gulerødder, ca. 200 g
1 persillerod, ca. 150 g
2 mellemstore løg
20 g smør
salt og peber


Forberedelse

Hjerter i flødesovs

Til information, er hjerter fra lam ikke så stærke i smagen som hjerte fra gris.

Rens, skyl og tør hjerterne godt. Skær bacon og hjerter i tynde strimler.


Grov grøntsagspure

Grovhak løgene, og skær grøntsagerne i mindre stykker


Tilberedning

Hjerter i flødesovs

Smelt smørret i den lille gryde. Del hjerter og bacon i 2 portioner og brun en portion ad gangen.

Kom derefter alt kødet i gryden og tilsæt piskefløde, vand, salt og peber. Lad retten simre under låg, ved svag varme i ca. ½ time - eller til hjerterne er møre.

Rør ribsgelé i og smag til med salt og peber og evt. mug ost. Jævn sovsen, og tilsæt kulør hvis ønsket.


Grov grøntsagspure
Kog grøntsagerne møre i omkring 40 minutter i den store gryde. Gem ca. 3 dl af kogevandet, og hæld resten fra. Mos grøntsagerne med en kartoffelmoser (eller gaffel). Rør herefter smør og kogevand i til konsistensen er passende. Smag til med salt og peber. 


Servering

Hak resten af persillen og drys den over.



Fotografen-er-på-vej
20221030_112933
20220411_161129___serialized1
IMG_20190802_162352___serialized1


Varme retter - 4 personer


Durum rulle


Ingredienser

350 gram skært kød eller fars (okse, lam, kylling, etc.)

2 spsk. kebabkrydderi (se opskriften i artiklen)

1 stk salathoved, finthakket

3 stk tomater

½ stk agurk

1 dl creme fraiche

1 fed hvidløg

100 gram hvedemel

150 gram speltmel

½ tsk bagepulver

1½ dl vand

1 tsk salt


Kebabkrydderi for jyder

1 tsk paprika

1 tsk kanel

1 tsk koriander, stødt

1 tsk ingefær, stødt

1 tsk sellerisalt

1 tsk løgpulver, kan undlades

1 tsk cayennepeber

½ tsk salt

½ tsk peber

2 stk finthakket hvidløg

2 spsk. olivenolie

4 dl mild græsk yoghurt, kan undlades

1 tsk spidskommen, stødt


Forberedelse

Krydderiblanding

Vælger du at bruge friske frø fremfor tørrede, kan du med fordel riste dem let på en varm pande for at trække olien ud, før de stødes. Det er bedst at støde krydderier i en morter, men da den er lidt tung at have med i oppakningen, kan bagenden af en dolk, og en multiplade også klare opgaven.


Bland nu alle krydderier sammen med olivenoliven. Herefter kan du eventuel tilføre den græske yoghurt alt efter smag og behag., og lade den trække natten over. Ellers kan du blot lade kødet marinere i olien en halv time.


Du kan både bruge skært kød som lige skal have en god omgang krydderimarinade, og gerne trække i god tid - eller fars (både kylling, okse og lam) der blot blandes med krydderiblandingen.


Den bedste oplevelse får du uden tvivl, hvis du griller kødet. Vil du have en nem sommerret - så er der guld af hente ved at smide et par omgange hjemmelavet kebab på grillen.


Tilberedning

Kødet

Hvis du bruger skært kød: Lav krydderiblandingen til kebab-kødet og skær dit kød i mindre stykker - bland sammen med krydderiblandingen og lad det trække i minimum 30 minutter, og meget gerne natten over, hvis du har god tid !


Hvis du bruger fars: Bland farsen med krydderiblandingen og form farsen til pølser, der steges på panden.


Gældende for begge dele: Grill eller steg kødet på en pande, lige før durum-rullerne skal fyldes.


Durum-brød

Bland hvedemel, spelt, salt og bagepulver sammen.


Tilsæt vandet lidt efter lidt, indtil du har en sammenhængende dej - Den må gerne være lidt tør, og må slet ikke klistre.


Lad dejen stå på køkkenbordet i 10 minutter, hvorefter du deler den i 4 stykker og atter lader dem hvile i 10 minutter.


Rul stykkerne tyndt ud til 4 store pandekager på et skærebræt, og steg dem på en tør, varm pande i ca. 30-40 sekunder på hver side. Brug en vinflaske til rulle, hvis ikke du har en rigtig rulle med.


Riv hvidløget ned i cremefraichen og smag til med salt og peber - du kan med fordel tilføje purløg og en skefuld dijon for et ekstra kick.


Læg durum brødene på et viskestykke, og fordel salat, grøntsager, kød og dressing på den vertikale midterdel af brødet. Fold den nederste side en tredjedel op over fyldet, og fold siderne indover. Pak eventuelt ind i sølvpapir for den helt autentiske oplevelse! Spises straks.


Du kan også folde den som en lukket burrito - I så fald skal du lægge fyldet på den horisontale linje af pandekagen. Bagefter folder du den nederste del en tredjedel op over fyldet, og siderne foldes en fjerdedel ind over.

Herefter kan du rulle sammenpakningen opad, indtil den er helt lukket.



20220410_150026
20220410_150026


Supper - 3 personer


Tomatsuppe


Ingredienser

2 løg
2 fed hvidløg

2 modne tomater
2 dåser hakkede tomater
2 tern hønseboullion

5-8 dl vand
Salt og peber efter behov

1½ dl Suppehorn

Creme fraiche

Olie til sautering


Forberedelse

Pil og hak løg. Pil og pres hvidløg. Hak de modne tomater.


Tilberedning
Sauter løg og hvidløg i olien, i den store trangia gryde. 


Tilsæt de hakkede modne tomater, dåsetomaterne og boullion ternene. Fyld op med vand til 2 cm under kanten, og lad det koge 2 minutter.


Smag til med salt og peber. Tilsæt suppehorn, og lad det koge 5 minutter under omrøring, til de er møre.


Servering

Serveres med en klat creme fraiche. Man kan med fordel have lavet fladbrød, eller bagt et brød på Omniaen, og dermed øge retten til 4 personer.



Fotografen-er-på-vej
2022-12-22_15-15-03
2022-12-22_15-16-18
2022-12-22_15-13-45


Supper - 3 personer


Brændenældesuppe


Ingredienser

5-8 dl vand

½ dl raps eller solsikke olie

3 stk finthakkede zittauerløg

2 fed finthakkede hvidløg

1 dåse tomater

1 stk grøntsagsbouillon tern

1 tsk groft salt

Friskkværnet peber

evt. en sjat fløde

1 nævefuld friske topskud af Brændenælder


Forberedelse

Hak zittauerløg og hvidløg. Skyl og grovhak topskud af brændenælder.


Tilberedning

Steg løg og hvidløg i olien ved lav varme i ca. 5 min. - eller til de er klare.

Tilsæt dåsetomater og vand til 2 cm under kanten af gryden.

Herefter bouillon tern, salt og peber. Kog under låg i ca. 10 min.

Tilsæt topskud til suppen sammen med fløde og kog suppen i yderligere ca. 2 min.

Smag den til med salt og peber.


Servering

Man kan med fordel have lavet fladbrød, eller bagt et brød på Omniaen, og dermed øge retten til 4 personer.



Fotografen-er-på-vej
2022-12-22_15-15-03
2022-12-22_15-16-18
2022-12-22_15-13-45


Supper - 3 personer


Suppe på et søm...


Suppe på et 4 tommer søm bygger på den gamle fortælling om manden der var kendt for at kunne lave suppe på et 7 tommers søm. Her spørger han kroejeren om en gryde og lidt vand. Han lægger sømmet i og koger det.

Det smager dog lidt tyndt, og han tilsætter lidt løg. Suppen er dog stadig tynd, så der skal lidt salt, og så en kartoffel, en suppetern, lidt porre, og gerne lidt kød... Suppen ender med at blive et godt måltid til både manden og kroejeren.


Hovedingrediensen i suppen er klart fortællingen om sømmet, der hele tiden kræver lidt mere for at blive en god suppe. En genial måde at lære børn at lave suppe.


For kan man lave suppe på et søm, så kan man lave suppe på alt.


Selvfølgelig har jeg et syv tommers søm til formålet, men det er lidt stort til en trangia gryde :-)


Ingredienser

1 løg

2 kartofler

1 pastinak

1 porre

1 peberfrugt

1 håndfuld linser, bulgur eller cous cous

2 boulliontern

salt og peber


Tilberedning

Vandet bringes i kog med sømmet, og mens fortællingen kører skæres de forskellinge grøntsager i mindre tern og tilsættes løbende. Hver gang under påskud af at den er lidt tynd og trænger til lidt fylde.

Linser, bulgur eller cous cous er mest med for at have lidt der mætter i suppen.

Når alt er kogt mør, har man en herlig suppe. Alle vil smage. Om ikke andet så på grund af historien.


Opskriften kan stort set varieres med alt der findes i køleskabets grøntsagsskuffe. Selv en dåse tomater går fint til suppen.


Servering

Man kan med fordel have lavet fladbrød, eller bagt et brød på Omniaen, og dermed øge retten til 4 personer.



20221030_122038
20221030_122038
20221030_120425
20221030_120425
20221030_120530
20221030_120530
20221030_130024
20221030_130024
20221030_122826
20221030_122826
20221030_115352
20221030_115352


Morgenmad/Brunch - 2 til 4 personer afhænging af antal retter


Fuldkorn/banan blinis


Ingredienser

2 æg

3 spsk sigtemel eller groft hvedemel

1 dl finvalsede havregryn

1 dl mælk

2 mosede bananer

2 spsk vanillesukker

½ tsk bagepulver

1 tsk kardemomme

1 spsk kanel


2 æbler

kanel

Creme fraiche


Forberedelse

Mos bananerne. Rør æggene i bananmosen. Bland alle de øvrige ingredienser i dejen, og rør godt. Tilsæt mere væde hvis dejen er for tyk (men det er meget meget tyk).


Tilberedning
Put smør på panden, og hæld dejen på panden i 3-4 passende små klatter på ca. 5 cm. Steg dem ligesom alm pandekager. Vendes når dejen er tør på oversiden.


Servering
Skyl og skær æblerne i tern på ca. 1 cm. Vend æblestykkerne i kanel.

Garner dine blinis med kanelæble og creme fraiche.



20221030_113656
20221030_113656
20221030_112801
20221030_112801
20221030_112933
20221030_112933
20221030_113054
20221030_113054
20221030_113100
20221030_113100
20221030_113346
20221030_113346
20221030_114935
20221030_114935
20221030_115954
20221030_115954
20221030_120003
20221030_120003
20221030_122826
20221030_122826


Brunch/frokost - 2 til 4 personer afhænging af antal retter


Æggemuffins i vandbad


Ingredienser

1 tsk olivenolie

7 æg

1 dl mælk

1 tsk flagesalt

sort peber, friskkværnet

1 håndfuld frisk basilikum, finthakket

1 peberfrugt

10 cherrytomater

1 tsk smør, til at smøre formene med


Forberedelse

Skær peberfrugt i meget små tern. Finhak basilikum. Halver cherrytomaterne. Smør formene med smør. Her kan man bruge små porcelænsskåle, eller muffinsforme i enten silicone eller metal.


Tilberedning

Pisk æggene sammen med vand, salt og peber og rør peberfrugt samt finthakket basilikum i æggeblandingen.

Fordel derefter det hele i de smurte muffinsforme, og læg de halverede cherrytomater på toppen af hver æggemuffin.


Kog en passende mængde vand op. Det må ikke nå over kanten på muffinsformene. Når det koger sættes de i vandbadet ca. 10 minutter mens det småkoger. Kontroller at de er gennemkogte før de tages op.


Servering

Kan serveres både lune og kolde. Perfekt til bruch med flere små retter. Drys gerne hver æggemuffins med en smule finthakket basilikum inden servering.



2014-03-01 13.36.20
DSC_0654
2014-03-01 13.44.30
2014-03-01 13.44.38
baked beans


Morgenmad/Brunch - 2 til 4 personer afhænging af antal retter


Cowboy morgenmad


Ingredienser

200 g tørsaltet bacon

200 g brunch eller cocktailpølser.

6 æg

1½ dl mælk

1 ds baked beans i tomatsovs

Ketchup

Salt

Peber

Chiliflager


Tilberedning

Ideen med Cowboy morgenmad er at lave et enkelt solidt måltid med et minimum af opvask. Derfor anvendes kun trangiapanden under tilberedningen, og de færdige komponenter lægges i skåle og gryder undervejs. Husk aldrig at bruge metalgenstande i en slip-let pande, hvis du bruger en sådan.


Bacon skæres i 3 mm skiver og steges. Når de er sprødstegte tages stykkerne af panden og lægges i den store gryde, der puttes i trangiaets termopose. 


Pølserne steges nu i det tilbageværende fedt fra bacon stegningen. Efter stegning lægges de ned i gryden til bacon-stykkerne, og gryden sættes tilbage i termoposen.


Æg og mælk piskes sammen. En smule salt og et godt drys peber røres i. Steges under stadig omrøring med en spatel i det tilbageværende baconfedt. Når det er stegt, hældes det i den lille trangiagryde, og gerne i termoposen.


Baked beans hældes ud på panden. Tilsættes ½ dl ketchup, lidt chiliflager, salt og peber. Når det er gennemvarm serveres det direkte på panden.


Servering

Serveres direkte i gryder og pande. Medbring brød hjemmefra, eller lav fladbrød eller et godt brød i omniaen samtidig.



friterad_camembert_med_hjortron
Fotografen-er-på-vej


Brunch/Frokost - 2 til 4 personer afhænging af antal retter


Friteret Camembert


Ingredienser

250-300 g Camembert

2 spsk hvedemel

1 æggehvide

1 dl fint rasp

5 dl rapsolie

2 dl ribs eller solbær syltetøj


Forberedelse

Trangiaet skal stå på et plant, ikke brændbart område, hvor ingen bør gå rundt inden for 80 cm af trangiaet.


Denne ret indebærer at der kan gå ild i olien. Sluk altid ved at kvæle ilden med et grydelåg. Hæld ALDRIG væske på varm olie. Det udvider sig og skaber en olie eksplosion. Brug altid sparebrænder på spritbrænderen, for at undgå høje stikflammer.


Tilberedning

Del osten i 8 trekanter. Vend dem i hvedemel, og derefter letpisket æggevide, og til sidst i rasp. Osten skal være helt dækket.


Varm olien op til 180 grader i den lille trangia gryde. Det passer med at en tændstik syder når den svovlfri ende stikkes ned i olien. 


Friter ostetrekanterne til de er gyldenbrune. Hav ikke for mange i ad gangen, da olien så bliver for kold. Læg de friterede oste på køkkenrulle, så overskydende fedt suges væk.


Servering

Server gerne osten med ribs eller solbær syltetøj.



20221204_102538
20221204_102744
20221204_103034
20221204_105727
20221204_111121
20221204_111729


Brunch/Frokost - 2 til 4 personer afhænging af antal retter


Peberfrugt med fetafyld


Ingredienser

1 stk stor peberfrugt

100 g fetaost - også kaldet græsk salatost

1 dl revet ost

2 fed hvidløg

1 tsk grovmalet peber

1 tsk salt

olie


Forberedelse



Tilberedning

Bland feta, hvidløg, og peber. Fyld peberfrugterne og top med ost. Læg peberfrugterne i trangiapanden og steg i olie ca. 10 minutter.

Steg på lav effekt i mindst 15 minutter med en gryde placeret omvendt over de fyldte peberfrugter, for at få en ovn effekt på din pande. 




Brunch/Frokost - 4 til 6 personer afhænging af antal retter


Æbleflæsk


Ingredienser

3 del æble i grove tern

3 dl koldrøget bacon

3 dl grofthakket løg

Peber


  • 4æbler
  • 2løg
  • 5-6skiverflæsk i skiver
  • salt
  • 1spsksukker


Forberedelse



Tilberedning

  • Læg flæsken på panden og drys med salt. Steg dem på panden på begge sider til de har fået en god farve. De må ikke blive brankede.
  • Imens flæsken steger skræller du løgene og skærer dem i både. Æblerne skæres i kvarte, kernehuset fjernes og de skæres i tynde både.
  • Når flæsken er færdig tager du dem af panden og lægger den på en tallerken med et stykke køkkenrulle på. Lad fedten blive på panden.
  • Læg løgene på panden og lad dem steg et par minutter inden du lægger æblebådene på panden også. Læg et låg over panden, så æblerne nærmest bliver dampet.
  • Rør rundt i æblerne ind i mellem og lad dem stege til de har den konsistens du ønsker - men omkring 15 minutter.
  • Smag æblerne til med lidt sukker og salt.
  • Server æbleflæsken sammen med rugbrød. Du kan f.eks. lave mit lækre palæorugbrød.


Servering

Serveres gerne med smørristet rugbrød. Rugbrødsskiver ristet i smør på trangiapanden ca. 2 min på hver side.



Butterdej med sødt fyld
Butterdej med sødt fyld
Butterdej med sødt fyld
Butterdej med sødt fyld


Kage/Dessert - 4 personer


Butterdej med honning, samt friskplukkede æbler og brombær.


Ingredienser

1 pakke butterdejsplader

3-4 spsk honning. Gerne flydende fra bøtte.

2-3 æbler

en håndfuld brombær eller andre af naturens vilde bær.

evt. lidt nødder

Creme fraiche efter behov


Forberedelse

Omniaens siliconeform smøres med vand. Bruges Omniaen uden form, smøres med et godt lag smør.

En pakke butterdejsplader fordeles på ca. 3-4 lag i formen. Honningen hældes over butterdejen.

Æbler skæres i småstykker, fordeles sammen med brombær over butterdejspladerne.

Brug gerne andet selvpluk efter årstiden.


Tilberedning

Bages ved god varme til butterdejen er "poppet" op på hele overfladen. Pas dog på varmen, så butterdejen ikke bliver sort ovenpå. 


Kagen kan godt være lidt svampet/dejagtig indeni hvis varmen har været for lav. Serveres med creme fraiche, eller bare en kop kaffe.



20220827_161422


Kage/Dessert - 4 personer


Pandekage ala Bernt


Ingredienser

4 æg
5 dl mælk
250 gram mel
3 tsk sukker
¾ tsk salt
1 tsk kardemomme
1 spsk. Vanillesukker
½ dl mørkt sød øl eller hvidtøl
ca. 5-6 dl vand

1 dl flydende stegemargarine


Mild græsk yoghurt eller creme fraiche 18%

Friske blåbær

Evt. blåbær eller jordbær marmelade.


Tilberedning
Ingredienserne piskes i 5 dl mælk under omrøring. Blandingen skal være lind til den tynde side, ellers tilsættes vand
så de ønskede flydeegenskaber på dejen opnås.


Panden sættes over middelvarme, og olie hældes på panden. Når olien syder hældes en passende
mængde dej på og fordeles over hele trangia panden ved at løfte og rotere den. Pandekagen skal ikke
være mere end 2-3 mm tyk.


Pandekagen steges til dejen er tør ind til midten, og vendes. Den er færdig når den er gylden.


Servering

Pandekagerne bliver endnu bedre hvis de serveres med mild græsk yoghurt eller 18% creme fraiche, samt lidt friske blåbær. Alternativt kan bruges blåbær eller jordbær marmelade.



20221123_181903
20221123_184445
20221123_184432
20221123_185825
20221123_185819


Kage/Dessert - 4 personer


Vafler på trangia


Ingredienser

1 spsk sukker

1 æg

2 dl mælk

2½ dl vand

225 g hvedemel

2 tsk bagepulver

125 g smør, smeltet

1 drys salt

0,25 tsk vaniljepulver eller kornene fra 1/2 vaniljestang

30 g smør eller flydende stegemargarine til stegning


Blåbær eller jordbær syltetøj

Flormelis


Forberedelse

Smelt smørret. Pisk alle ingredienserne sammen i en skål.

Læg en lille rist eller 2 jernstænger direkte på trangiaet overdel, så vaffeljernet har et godt sted at stå, uden at den kvæler flammerne. Den skal stå næsten ned mod overdelen.

Brug god varme med trangiaets gasblus. Varm vaffeljernet godt op på begge sider, og smelt en smule smør på stegefladen.


Tilberedning

Hæld et par skefulde dej på vaffeljernet, når det er varmt og klar. Ikke for meget, da det hæver og kan sive ud over det hele. Luk vaffeljernet til, og bag vaflerne til de er sprøde og gyldne. Jernet skal vendes 2-4 gange under bagningen af en vaffel. Der skal være god blus på gassen under hele bagningen.


Når vaflen er færdig lægges den gerne på en rist. Undlad at stable de færdige vafler, for så dannes der kondens og de bliver bløde.


Nyd de friskbagte vafler, mens de stadig er helt sprøde, friske og lune.


Servering

Vaflerne bliver endnu bedre hvis de serveres med flormelis og blåbær eller jordbær marmelade.

Alternativt kan bruges mild græsk yoghurt eller 18% creme fraiche, samt lidt friske blåbær.